De grove- en fijne motoriek spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van baby’s en kinderen. Door te spelen en te bewegen ontdekt en verkent een baby de wereld om zich heen. Vanaf zo ongeveer 20 weken begint je baby met kijken en grijpen baby’s al naar allerlei dingen. Vervolgens leren ze kruipen en uiteindelijk lopen om nog verder de wereld te kunnen ontdekken.

Spelen en bewegen stimuleert de ontwikkeling van kinderen en leren kinderen spelenderwijs zichzelf, de omgeving en anderen kennen. Algehele en motorische ontwikkeling zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een overzicht motorische ontwikkeling

Een overzicht van mijlpalen in de motorische ontwikkeling van je baby tijdens de eerste twee levensjaren. Onderstaand schema geeft weer vanaf wanneer de meeste kinderen kunnen zitten, kruipen, lopen, enz.

motorische ontwikkeling

Mijlpalen in de motorische ontwikkeling tijdens de eerste 2 levensjaren figuur: copyright expired (Shirley 1933)

Neem dit niet te letterlijk, elk kind is anders en een recent onderzoek van de Universiteit Gent gaf nog aan dat het op de eerste stapjes vaak wachten is tot 18 maanden. Op de vraag: “Wanneer leren stappen” is niet echt een antwoord.

Het is perfect mogelijk dat jouw kindje nog niet alles kan wat misschien anderen kindje al wel kunnen. ‘De’ baby bestaat immers niet. Maak je je echt zorgen, neem dan contact op met je arts of met de regioverpleegkundige van Kind en Gezin.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...