Kinkhoest of Pertussis is een zeer besmettelijke infectie van de luchtwegen die gekenmerkt wordt door hevige hoestbuien. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken komt deze kinderziekte nog steeds voor in Vlaanderen.
Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis, het is één van de typische kinderziekten waarvoor vaccinatie wordt aanbevolen.

De eerste dosis van het vaccin kan maar ten vroegste op 2 maanden worden gegeven, en de vaccinatie is pas compleet na 4 dosissen op 15 maanden. Hierdoor blijven baby’s jonger dan één jaar erg kwetsbaar voor kinkhoest.
De laatste jaren is er opnieuw een toename in het aantal gevallen van deze kinderziekte, mogelijke oorzaken zijn:

 • dat 5 tot 10 jaar na de laatste vaccinatie immuniteit tegen de Pertussis bacterie afneemt of zelfs verdwijnt, volwassenen die besmet worden met Pertussis ervaren kinkhoest als een langdurende verkoudheid waar verder geen gevolg wordt aan gegeven maar ze kunnen de ziekte wel doorgeven aan een baby die er erg kwetsbaar voor is
 • dat door het openstellen van de grenzen binnen Europa er een toestroom is van mensen die niet of onvolledig gevaccineerd zijn en zo kinkhoest verder verspreiden

Kinkhoest is meestal ongevaarlijk voor volwassenen, bij jonge kinderen en baby’s in het bijzonder kan een besmetting wel ernstige complicaties geven. Kinkhoest kan aanleiding geven tot een longontsteking, hersenschade, neus- en keelbloedingen en zelfs overlijden. Algemeen geldt hoe jonger het kind, hoe ernstiger de complicaties kunnen zijn. Begin 2011 haalde de dood van een baby van 2 maanden nog het nieuws, het verhaal van Lore toont pijnlijk aan dat kinkhoest terug is van weggeweest.

Symptomen van

Symptomen van kinkhoest bij baby’s:

 • in een eerste stadium zijn de symptomen die van een gewone verkoudheid: loopneus, niezen, lichte koorts en kriebelhoest
 • binnen de twee weken daarop volgen hevige hoestaanvallen met typisch gierende ademhaling, en het ophoesten van taaie slijmen
 • de hoestbuien bemoeilijken het eten en drinken, je kind heeft moeite met ademhalen, slaat soms blauw uit en is uitgeput
 • soms gaan de hoestbuien gepaard met braken en korte ademstilstand

Als je bij je baby een vermoeden van besmetting met kinkhoest hebt moet je onmiddelijk een huisarts contacteren.

Symptomen van kinkhoest bij volwassenen:

 • in het begin van de infectie zijn de symptomen hetzelfde als die van een lichte verkoudheid, kriebelhoest
 • na 1 tot 2 weken gaat dit over in hevige, plotselinge hoestbuien

Een volwassene die langer dan 2 weken kampt met hevige hoestbuien heeft mogelijk kinkhoest.

Complicaties kinkhoest

Bij volwassenen is het risico op complicaties eerder beperkt, maar bij baby’s vóór de leeftijd van 1 jaar kan kinkhoest ernstige complicaties geven:

 • oog-, neus- en keelbloedingen
 • moeilijk eten en drinken, braken wat aanleiding kan geven tot ondervoeding en dehydratatie
 • zuurstofgebrek
 • hersenletsel
 • koortsstuipen
 • longontsteking
 • overlijden

kinkhoestBesmetting kinkhoest voorkomen

Kinkhoest is zéér besmettelijk, de Pertussis bacterie verspreidt zich gemakkelijk via de lucht bij hoesten of niezen. Ook tussen volwassenen wordt een besmetting vlot overgedragen.

Kinkhoest is één van de typische kinderziekten waarvoor vaccinatie wordt aanbevolen. Sinds 2001 zijn de aanbevolen vaccinatietijden op 2 maand, 3 maand, 4 maand en 15 maanden, zo worden baby’s vanaf 2 maand beschermd. Opgelet, de vaccinatie en dus ook de bescherming is maar compleet op 15 maanden wanneer de 4 dosissen van het vaccin zijn toegediend.

Een belangrijke bescherming voor baby’s die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn is dat volwassenen en andere kinderen in hun omgeving gevaccineerd zijn. De helft van alle besmettingen bij baby’s werd doorgegeven door één van de ouders.
Wie een kinderwens heeft gaat best even na of zijn vaccinatie tegen kinkhoest volledig is. Indien dit niet het geval is neem je contact op met een huisarts om de vaccinatie te vervolledigen.

Omdat de immuniteit door een kinkhoest vaccin na 10 jaar reeds sterk is afgenomen bestaat er sinds 2003 een speciaal vaccin aangepast voor de volwassen leeftijd. Je kan je vrijwillig laten inenten met dit herhalingsvaccin, dit wordt in het bijzonder aanbevolen voor jonge (of aanstaande) ouders en verzorgend personeel in kinderdagverblijven of pediatrische diensten in ziekenhuizen. Een herhaalde inenting is niet nodig om je als volwassene te beschermen, maar hierdoor bescherm je wel de baby’s jonger dan één jaar waarmee je in contact komt.

Behandeling kinkhoest

Wanneer bij een baby kinkhoest wordt vastgesteld dan gaat men meestal onmiddelijk behandelen met antibiotica. De antibiotica zal een verdere verspreiding van de Pertussis bacterie voorkomen maar gaat de hoestbuien niet tegen. Ook hoestsiroop helpt niet tegen de door kinkhoest veroorzaakte hoestbuien.

Bij de behandeling van een kind is het vooral belangrijk om de hoestbuien zo goed mogelijk door te komen: hou je kind rustig, want dit vergemakkelijkt de ademhaling, en zet het rechtop tijdens het hoesten. Wanneer eten moeilijk gaat of bij braaknijgingen geef je meer regelmatig kleinere porties eten en drinken. Zorg vooral dat je kind voldoende drinkt om dehydratatie te voorkomen.

Baby’s jonger dan 6 maanden moeten soms in het ziekenhuis opgenomen worden om extra zuurstof en vocht toe te dienen. Uiteraard vermijd je tijdens de ziekte elk contact tussen je kind en andere onvolledig of niet gevaccineerde kinderen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...