Waarop moet je letten bij het kiezen van zuigflessen, bijvoorbeeld tijdens het samenstellen van je baby uitzet of geboortelijst? We geven je enkele nuttige tips, natuurlijk is de beste keuze steeds persoonlijk.

Materiaal van de fles

Het materiaal van de zuigflessen is een belangrijke factor in je keuze, helaas wordt er vaak onvoldoende aandacht aan besteed. Je mag bijvoorbeeld niet om het even welke fles in de microgolfoven verwarmen, ook de duurzaamheid van de flesjes hangt sterk af van het materiaal. De belangrijkste materialen waaruit een zuigfles kan gemaakt zijn:

 • polycarbonaat (PC)
 • polypropyleen (PP)
 • polyethersulfon (PES)
 • polyamide (PA)
 • siliconen

Glazen zuigflessen zijn het meest duurzaam en hygienisch. Je kan ze steriliseren en verwarmen op om het even welke manier, ze verweren niet en geven geen giftige stoffen af bij hoge temperaturen. Het nadeel van glazen flesjes is dat ze kunnen breken, hoewel ze in werkelijkheid minder snel breken dan vaak gedacht wordt. Voor zolang je baby zijn flesje niet zelf vasthoudt zijn glazen zuigflessen de beste keuze, gewoon al omdat ze het best te reinigen en te steriliseren zijn.

Het gebruik van polycarbonaat zuigflessen moet afgeraden worden. Polycarbonaat bevat de giftige stof Bisphenol-A (BPA) dat geleidelijkaan vrijkomt uit het plastic. Indien je toch voor polycarbonaat flessen kiest lees dan goed de instructies van de fabrikant en verwarm ze zeker niet in de microgolf oven.

Polypropyleen is een kunststof dat geen BPA bevat, zuigflessen uit polypropyleen kunnen dus wel in de microgolfoven gebruikt worden. Dit materiaal is minder duurzaam dan glas, bijvoorbeeld wanneer de volumeschaal op het flesje is gedrukt dan zal dit na verloop van tijd verbleken.

Volume van zuigflessen

Glazen zuigflessen zijn zeer duurzaam.

Glazen zuigflessen zijn zeer duurzaam.

Het volume is afhankelijk van de leeftijd, maar je kan onmiddellijk grotere flesjes kopen die kunnen dienen tot je kindje 6 maanden is. Hou er rekening mee dat je van de aangegeven volumes in de zuigflesjes ongeveer 20 mL moet aftrekken, je hebt wat marge nodig om te kunnen schudden.

 • 125 mL of minder: enkel goed voor de eerste 1-2 weken, zuigflessen in volumes kleiner dan 140 mL zijn dan ook niet zo in trek;
 • 150 mL: goed voor de eerste maand;
 • 240 mL: kom je mee toe voor het eerste half jaar, deze flesjes zijn niet te groot en kunnen reeds perfect dienen voor een kindje van een week oud.
 • 360 mL: groter volume vanaf 6 maanden, meestal zijn deze flesjes aangepast zodat je kindje gemakkelijk zelf kan drinken.

Tip: vergeet niet reeds grotere zuigflessen op je geboortelijst te zetten, dit spaart je de aankoop achteraf.

Materiaal van de speen

Er bestaan siliconen en rubber (latex) spenen, siliconen spenen zijn transparant terwijl rubber spenen een geel-bruine kleur hebben. Het voordeel van siliconen spenen is dat deze steviger zijn dan rubber spenen en dat ze geen allergieën veroorzaken. Het voordeel van rubber spenen is dat ze soepelder zijn en zo nog minder effect hebben op de stand van het gebit. Door het risico op latex allergie wordt tegenwoordig meestal voor siliconen spenen gekozen.

Vorm en opbouw van de speen voor de zuigflessen

Dit is één van de moeilijkste keuzes, en soms zal je wat moeten zoeken om voor jouw kindje de geschikte speen te vinden. De meeste fabrikanten bieden een ruime keuze spenen aan die op hun zuigflesjes passen, de keuze is dus groot.

De vorm en het aantal gaatjes in de speen zijn het belangrijkst. Wat betreft vorm zijn de bekendste modellen het kersmodel en de dentale speen. We vatten deze even samen:dentale speen

dentale speen

dentale speen

Dentale speen:
Speen met platte kop, wijst schuin omhoog. Deze speen werd eigenlijk ontwikkeld voor een betere vorming van de kaken, in de praktijk worden ze vooral gebruikt bij baby’s die problemen hebben met de bewegingen van de tong. Door zijn vorm bestaat deze speen niet in een meer-standen versie.
kersmodel speen

kersmodel speen

Kersmodel:
Rechte speen met ronde kop, dit is veruit het meest voorkomende model. Deze bestaan als meer-standen speen, in modellen met 1 of meerdere gaatjes.

Voor zuigelingen voorzie je best een kleine speen van het standaard kersmodel, met 1 gaatje zodat de zuigeling zich niet verslikt. Kindjes die weinig zuigkracht hebben zullen hier echter moeite mee hebben.
Probeer niet teveel verschillende spenen na elkaar uit, je kindje heeft even tijd nodig om aan een nieuwe speen te wennen.

Meer-standen speen

Bij een meer-standen speen kan de snelheid waarmee de melk doorstroomt eenvoudig gevarieerd worden door de fles te draaien. Meestal zijn 3-standen spenen in gebruik, er staan dan 3 cijfers (van 1 tot 3) op de speen: hoe hoger het cijfer dat bovenaan staat wanneer je kindje drinkt, hoe groter het gaatje in de fles wordt bij het drinken.

 • De pasgeboren baby: Bij voorkeur een langzame melktoevoer, zoals bij borstvoeding. Een te snelle melktoevoer kan ervoor zorgen dat het kind zich verslikt.
 • Grotere kindjes: Willen graag sneller drinken, dus pas de speen hieraan aan.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...