Er zijn verschillende redenen waarom je voor wasbare of herbruikbare luiers zou kunnen kiezen: je ecologische voetafdruk verkleint, je kindje is sneller zindelijk en… ze komen goedkoper uit dan wegwerpluiers. Maar hoeveel goedkoper zijn herbruikbare luiers dan? We rekenden het voor jullie uit.

Voor de berekening gingen we uit van een gemiddelde van 5 keer verversen per kind, per dag. Verder werd in de berekening uitgegaan van 913 pamper dagen, oftewel 2,5 jaar. Dit zijn dan 4565 luiers over een periode van 2,5 jaar.

Wat kosten wegwerpluiers?

Je moet rekening houden met de aankoopprijs van de wegwerpluiers en de extra kost die je zal hebben door meer huisvuil (aankoop vuilniszakken) vergeleken met herbruikbare luiers. Stel dat wegwerpluiers 0.25 euro per stuk kosten, dat er 30 in een vuilniszak passen en dat een vuilniszak 2,0 euro kost dan kom je tot volgende berekening:

Aankoop
0.25 euro per wegwerpluier x 4565 luiers
= 1140 euro

Extra kost huisvuil
4565 luiers / 30 wegwerpluiers per vuilniszak
= 152 vuilniszakken
x 2,0 euro per vuilniszak
= 304 euro

Sommige gemeenten doen een extra inspanning voor jonge gezinnen die niet kiezen voor herbruikbare luiers, zo ook Willebroek waar men 75 cent betaalt voor een luierzak waar ongeveer 40 wegwerpluiers in kunnen. Bovenstaande berekening wordt dan:
4565 luiers / 40 wegwerpluiers per zak
= 114 zakken
x 0,75 euro per zak
= 86 euro

Dit brengt de totale kostprijs voor 2,5 jaar wegwerpluiers op 1140 euro + 304 euro = 1444 euro. Of indien je gemeente voordelige vuilzakken voor luiers aanbied is dit iets minder, bv. in het geval van Willebroek bedraagt de totaalprijs dan 1226 euro.

herbruikbare luiersWat kosten herbruikbare luiers?

Het nadeel van herbruikbare luiers is de hoge, weliswaar eenmalige, kost bij aankoop van een luierpakket. Een pakket herbruikbare luiers en overbroekjes voor een eerste kindje kost al snel 300 tot 400 euro, hoewel er regelmatig wel een interessante aanbieding is. Eens deze kost achter de rug is hoef je enkel regelmatig een nieuwe rol inlegblaadjes aan te kopen. Natuurlijk moet je rekening houden met een hoger water en energieverbruik voor het wassen (en eventueel drogen) van de luiers.

Aankoop luierpakket
=350 euro

Aankoop inlegblaadjes
4565 luiers x (5 euro per rol van 100 inlegblaadjes)
= 228 euro

Voor de energie en water onkost gaan we uit van een wasmachine die voor een wasbeurt op 60°C 0.86 kWh (elektriciteit) en 54 liter water verbruikt. Ook gaan we ervan uit dat 1 kWh energie 0.15 euro en 1 m3 water 3.6 euro kost. Voor de droogkast rekenen we 3 kWh per droogbeurt.

Wassen
4565 luiers / 10 per wasmachine = 456 wasmachines
kostprijs energie: (456 wasmachines) x (0.86 kWh per wasmachine) x (0.15 euro per kWh) = 58.8 euro
kostprijs water: (456 wasmachines) x (0.054 m3 water per wasmachine) x (3.6 euro per m3) = 88.6 euro
kostprijs wasmiddel: (456 wasmachines) x (0.3 euro per wasmachine) = 137 euro
= 284.4 euro

Dit gaat uit van een klassieke wasmachine, met een hotfill wasmachine komt de energiekost lager uit.

Drogen (enkel indien je een droogkast gebruikt)
kostprijs energie: (456 droogkasten) x (3 kWh per wasmachine) x (0.15 euro per kWh) = 205.2 euro
= 205.2 euro

De totale kostprijs indien je herbruikbare luiers gebruikt is dus
aankoop luierpakket = 350 euro
aankoop inlegblaadjes = 228 euro
wassen = 284 euro
totaal kost zonder drogen = 862 euro
drogen = 205 euro
totaal kost met drogen = 1067 euro

Conclusie

Wegwerpluiers kosten ons 1444 euro (of 1226 als je voordelige vuilzakken kan kopen), herbruikbare of katoenen luiers kosten 862 euro indien je geen droogkast gebruikt. Een verschil dat dus kan oplopen tot bijna 600 euro. Indien je natuurlijk wel, heel het jaar door, een droogkast gaat gebruiken dan bedraagt het verschil ongeveer 400 euro.

Deze berekening houdt geen rekening met het gebruik van alternatieve energie, hotfill wasmachine of de extra (financiele) voordelen van herbruikbare luiers zoals:

 • Premies van bepaalde steden voor gebruik herbruikbare luiers lopen op tot 125 euro.
 • Kindje is sneller zindelijk in herbruikbare luiers.
 • Onkost in aankoop van herbruikbare luiers voor tweede kindje is veel minder.
 • Je kan het luierpakket of de individuele luiers op je geboortelijst zetten.

En natuurlijk wil iedereen vandaag zijn ecologische voetafdruk verkleinen, reden te meer om niet langer wegwerpluiers te gebruiken.

 1. Wij hebben wel iets meer voor de luiers betaald (schrik niet, €800) maar dan nog zijn we goedkoper uit want ons tweede kleintje loopt er nu ook weer in. Met dit merk (Totsbots) weten we tenminste zeker dat vóór kindereren en niet dóór kinderen want het komt uit Engeland. Dat vinden wij net zo belangrijk.

  Heel erge aanrader deze luiers (wel tweedelig want alles in één lijkt makkelijk maar dat is veel sneller lekkage, gelijk een wegwerp). Wij hebben ze van de Billenboetiek en daar helpen ze overal mee als je vragen hebt. Toen één broekje na een half jaar lekte mochten we het direct ruilen. Topservice!!!

 2. wegwerpluiers kun je als je slim inkoopt (zelfs van pampers) al vanaf 0,10 per luier(pampers) en 0,13(vele andere merken) kopen. Zie luiertool online voor aanbiedingen die op dat moment gelden. Deze berekening van 0,25 per luier is dan erg overdreven. Ik was heilig ervan overtuigd dat ik wasbare luiers wilde gaan gebruiken voor mijn tweeling om kosten te besparen. Heb alles voor mezelf goed doorgerekend, maar met de inlegvellen voor bijna 5 cent per stuk (=helft prijs van complete wegwerpluier dus, vergis je niet!) kwam ik toch echt maar een paar tientjes goedkoper uit. Die paar tientjes extra nam ik graag voor lief omdat me dat zo aanzienlijk veel was en tijd bespaarde in zo’n hectische tijd (zeker met m’n tweeling). Ik had mijn handen echt al vol genoeg en ben dan ook nog steeds blij dat ik het niet gedaan heb (ze zijn inmiddels 9), die wasbare luiers waren dan ongetwijfeld ergens in een kast beland waar ze het daglicht niet meer zouden zien en ik had alsnog voor het gemak gekozen en alles voor niks aangeschaft. En een kliko ging bij ons toch al standaard de deur uit, met gewone vuilniszakken van de lidl, action of aldi…dus dat scheelt dan ook weer natuurlijk.
  Als je voor wasbare luiers kiest hoef je dat ook niet uit milieuoogpunt te doen, want het maken ervan + de vele wassen en evt het drogen wat je tussendoor nog moet doen, zijn ook niet echt veel milieuvriendelijker dan wegwerpluiers, tenzij je ze met je handen in lauw water zou willen wassen, maar dat lijkt me niet. Laat ze eerst maar eens een beter/handiger en vooral goedkoper systeem hiervoor bedenken!
  Maar ondanks mijn eigen mening, heb ik toch alle respect voor de mensen die dit wél op kunnen brengen en zo de afvalberg iets verkleinen. Ik wou dat ik het nut ervan in zag…en de voordelen t.o.v. de nadelen kon zien.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...