Ouders met tieners weten er alles van. Strijd, strijd en nog eens strijd. De spanningen lopen soms hoog op. Het lijkt erop dat je zoon of dochter er plezier in schept om je op stang te jagen en alles wat je vraagt of afspreekt, niet na te komen. Grenzen opzoeken is een typisch kenmerk van pubers.

Om te voorkomen dat je verder uit elkaar groeit en de kloof tussen ouder en kind onoverbrugbaar groot wordt, is het goed om te begrijpen wat er met je kind aan de hand is en hoe je daarmee op de juiste manier kunt omgaan. Om er zeker van te zijn dat je tiener achter een bepaalde regel staat, is afstemming en eigen inbreng van het kind erg belangrijk.

tienersPraat met tieners

Bespreek de achterliggende gedachte voor een afspraak. Maak duidelijk waarom dat beter is dan de manier waarop hij dat wenst. Overtuig hem met goede argumenten. Is een bepaald onderwerp een heikel punt, vraag je puber mee te denken en voorstellen aan te dragen over hoe jij als ouder ook kunt bijdragen in de naleving van de regel. Luister ook naar zijn commentaar. Zo leer je hem niet alleen beter kennen, je kunt je inleven in zijn denkwereld. Een schouderklopje of goed woordje bij het wel nakomen van beloften is op zijn plaats.

Vertrouwen in tieners

De beste manier om naar elkaar toe te groeien is om vertrouwen in elkaar te hebben. Niet altijd laat je puber het blijken, maar ook hij lijdt onder de gespannen situatie. Denk eraan dat kinderen, ook tieners, gedrag overnemen. Wat ze anderen in hun omgeving zien doen, gaan ze ook nadoen.  Geef daarom de juiste signalen. Een mama die klaagt en toch alle rommel in de kamer van haar tiener opruimt, toont zich een slachtoffer. Beter is het om aan te geven binnen welke termijn de kamer in orde moet zijn. Degene die erin slaapt moet daarvoor zorgen en niemand anders.

Uitdaging

Al met al blijft kinderen grootbrengen een belangrijke taak met grote uitdagingen. Vooral de puberfase heeft zijn eigen charme en problemen. Het is een periode waarin jij als ouder moet leren om het kind gefaseerd en beetje bij beetje los te laten en te redigeren naar onafhankelijkheid. Tegelijkertijd moet je ervoor waken dat je de teugels niet te strak trekt en ontvreemdt van het kind. De periode zal zeker een dosis spanning en meningsverschillen herbergen, maar zorg als ouder dat die niet onoverkomelijk zijn. Blijf voor je kind de rots in de branding.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...