Als jonge ouder ga je vast op zoek naar een geschikte kindvriendelijke vakantie, waarvan je met heel het gezin kan genieten. Kies je voor een dichtbij vakantie, een huisje huren in de Ardennen? Of trek je toch wat verder met de auto of met het vliegtuig? We bekijken samen de mogelijkheden, want elk gezin heeft behoefte aan vakantie.

Kindvriendelijke vakantie dichtbij

Als een goed-weer garantie geen must is, dan kies je met kinderen jonger dan twee jaar best voor een dichtbij vakantie. De belangrijkste voordelen van een kindvriendelijke vakantie dichtbij zijn immers:

 • Slechts korte autorit, geen kind-onvriendelijke snelweg parkings of luchthavens
 • Je kan gemakkelijk veel meenemen want het is toch niet ver, de extra matras voor het babybedje kan dus gerust mee
 • Vakantieparken in bv. België en Nederland zijn meestal zeer kindvriendelijk, ook Duitsland heeft uitstekende kindvriendelijke hotels
 • Omdat je een dure verplaatsing uitspaart kan je iets meer uitgeven aan het verblijf ter plaatse, bv. een grotere hotelkamer of een comfortabele vakantiewoning

Aan kindvriendelijke vakantie dichtbij is er keuze te over: een kindvriendelijk vakantiehuisje in de ardennen, een verblijf in een subtropisch zwemparadijs, een week aan de kust of wat dacht je van plattelandstoerisme? Je maakt uiteraard voor jezelf uit wat jij verwacht op vakantie, maar hier moet je met jonge kinderen zeker op letten:

 • Faciliteiten op de kamer / in het vakantiehuisje: babybedje, microgolfoven, kinderstoel, verzorgingskussen, veiligheid (stopcontacten, terras, trappen, enz.)
 • Activiteiten voor jonge kinderen: speeltuin, ploeterbadje, kinderboerderij, animatie voor jonge kinderen, enz.
 • Restaurant met kindermenu’s, speelhoek
 • Grootte van het verblijf en voldoende slaapkamers, mama en papa hebben op vakantie ook graag wat rust en privacy

Kindvriendelijke vakantieKindvriendelijke vakantie met de auto

Voor wie toch wat verder wil blijft de auto een voor de hand liggende keuze wanneer je jonge kinderen hebt. Belangrijkste voordeel van een autovakantie met kinderen is de prijs, zelfs voor jonge kinderen betaal je op het vliegtuig een toeslag en vanaf 2 jaar betaal je evenveel als voor een volwassene. Andere voordelen zijn ook dat je meer bagage kan meenemen dan op het vliegtuig, kan reizen aan je eigen ritme en als er een probleem is (bv. ziek kind) beschik je ook op vakantie steeds over je wagen. Nog enkele tips voor een kindvriendelijke vakantie met de auto:

 • Las regelmatig, bv. om de twee uur, een korte rustpauze in. Eventueel kan je, zeker voor de langere pauzes, op voorhand de kindvriendelijke snelweg parkings opzoeken.
 • Het is moeilijk in te schatten hoe ver je met je kinderen op 1 dag kan rijden, hoe gewend zijn ze aan lange autoritten? Bij onze kinderen (laatste zomervakantie 1 jaar en 3 jaar) waarmee we toch regelmatig naar de kust of de Ardennen rijden ligt de limiet toch op 800 km per dag. Neem beter het zekere voor het onzekere en sprijd de rit over twee dagen.
 • Draagbare DVD spelers, hou je ze al snel twee uur extra mee zoet.
 • Nieuw speelgoed
 • Lees zeker ook onze tips rond veiligheid in de wagen

Kindvriendelijke vakantie met het vliegtuig

Vaak wordt gezegd dat vliegvakanties met één kind jonger dan een jaar niet echt een probleem zijn, wanneer je meerdere jonge kinderen moet meenemen of wanneer ze iets ouder zijn is het moeilijker. Naar onze eigen ervaring lijkt dit correct te zijn, hoewel dit toch erg afhangt van kind tot kind. Sommige kinderen van twee jaar zet je perfect mee op een intercontinentale vlucht, terwijl voor anderen een vlucht van slechts twee uur de hel is.

Voor je gaat boeken stel je jezelf dus best de vraag wat jouw kind aankan. Is het snel angstig? Gaat het zich snel vervelen?
Als je een verre reis zou plannen is het misschien best één of twee maand vooraf een kortere verplaatsing met het vliegtuig te voorzien. Zo kan je kind wennen aan een vliegreis en alles wat erbij komt kijken.

Enkele tips voor een kindvriendelijke vakantie met het vliegtuig:

 • Vermijdt overstappen en tussenlandingen
 • Voorzie een extra drinkbeker of fopspeen voor bij het opstijgen en landen
 • De favoriete knuffel en een stuk nieuw speelgoed neem je uiteraard mee in de handbagage, draagbare DVD spelers helpen je ook makkelijk twee uur verder
 • De regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord zijn tegenwoordig erg streng, op babyvoeding gelden hiervoor uitzonderingen. Je mag echter geen water meenemen om flesjes te maken aan boord, hiervoor informeer je ook best bij de luchtvaartmaatschappij
 • Veel maatschappijen voorzien een speciale kindermaaltijd, vraag hier zeker naar bij het boeken
 • Bij lange vluchten met een baby kan je best op voorhand informeren bij de luchtvaartmaatschappij of er mogelijkheid is tot een babybedje / wiegje aan boord, sommige maatschappijen voorzien dit
 • Indien je een maxi-cosi aan boord wil nemen dan vraag je best op voorhand aan de luchtvaartmaatschappij of dit is toegestaan
 • Een draagdoek kan handig zijn op de luchthaven wanneer je zelf nog met bagage moet zeulen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...