Elke ouder zal het beamen: kinderen kosten handenvol geld. Natuurlijk brengen kinderen niet alleen onkosten mee, en gelukkig biedt de overheid aan ouders een aantal niet onbelangrijke financiele voordelen. Zo is er voor de geboorte het kraamgeld of de geboortepremie, een niet onaardig extraatje voor de eerste grote aankopen. Daarna krijg je voor elk kind per maand kinderbijslag, maar ook een verhoging van de belastingvrije som en verschillende andere fiscale voordelen.

Kraamgeld

Het kraamgeld is een eenmalige geboortepremie die je vanaf de zesde maand zwangerschap kunt aanvragen.
Kraamgeld is hetzelfde voor arbeiders, bedienden, ambtenaren, voor zelfstandigen en voor werklozen. Volgende bedragen zijn geldig vanaf 1 februari 2012:

  • 1.199,10 euro voor het eerste kind
  • 902,18 euro voor volgende kinderen

Bij meerlingen krijg je voor elk kind 1.199,10 euro uitbetaald als financiele voordelen.

Meer informatie over kraamgeld en hoe je het moet aanvragen.

Geboortepremies allerhande

Bij sommiger werkgevers, en bij de meeste vakbonden en mutualiteiten krijg je een geboortepremie of geboortecadeau. Zo krijg je bij bepaalde afdelingen van de CM een eetstoel, het ACV geeft je een premie van 50 euro. Er zijn werkgevers die je een premie bovenop je loon of een cadeaubon voor een winkel(keten) geven. Het loont dus zeker de moeite om dit tijdens je zwangerschap eens na te vragen welke financiele voordelen er aangeboden worden.

Kinderbijslag

Kinderbijslag of kindergeld is een maandelijkse bijdrage in de kosten voor de opvoeding van je kind. Je hebt recht op kinderbijslag vanaf de maand die volgt op de geboorte. Werd je baby in Augustus geboren, dan krijg je dus kindergeld vanaf September. Sinds begin 2010 gebeurt de uitbetaling aan het einde van de maand, je krijgt dus je eerste kinderbijslag uitbetaald op het einde van de maand die volgt op de geboorte.

Hoeveel kindergeld je krijgt hangt af van de leeftijd en het aantal kinderen. Het basisbedrag voor werknemers is 88,51 euro voor een eerste kind, 163,77 euro voor een tweede en 244,52 voor elk kind vanaf het derde. Voor zelfstandigen is het basisbedrag voor het eerste kind 82,78 euro en gelijk aan dat van werknemers voor alle volgende kinderen.
Op de leeftijd van 6, 12 en 18 jaar komt er bovenop het basisbedrag een leeftijdstoeslag. Boven de 18 jaar wordt enkel nog kindergeld uitbetaald voor kinderen die studeren.

Meer informatie over kindergeld en hoe je het moet aanvragen op www.kindergeld.be

Fiscale voordelen

financiele voordelenVerhoging belastingvrije som

De belastingvrije som, dit is de schijf van je inkomsten waarop je helemaal geen belastingen moet betalen, wordt opgetrokken wanneer je kinderen ten laste hebt. Het geindexeerde basisbedrag van de belastingvrije som is 6.570 euro voor het aanslagjaar 2012. Met hoeveel dit basisbedrag wordt opgetrokken hangt af van het aantal kinderen.
Voor het aanslagjaar 2012 (inkomsten van 2011) is dit:

  • 1 kind: 1.400,00 euro
  • 2 kinderen: 3.590,00 euro
  • 3 kinderen: 8.050,00 euro
  • 4 kinderen: 13.020,00 euro
  • voor elk kind boven het 4de wordt 4.970,00 euro bijgeteld

Voor een kind van minder dan 3 jaar waarvoor geen opvangkosten werden afgetrokken (zie volgende hoofdstuk) is er een bijkomende vrijstelling, dit is 520 euro voor het aanslagjaar 2012.
Wanneer je als alleenstaande kinderen ten laste hebt dan is er een bijkomende belastingvrije som per kind, voor het aanslagjaar 2012 is dit 1400 euro.

Belangrijke voorwaarde om van fiscale en financiele voordelen te genieten is dat je kind slechts beperkte inkomsten heeft, wanneer ze dus een centje gaan bijverdienen informeer je best even hoeveel ze maximaal zelf mogen verdienen.

Kinderopvang inbrengen voor belastingaftrek

Voor jonge gezinnen, wanneer beide ouders gaan werken, is kinderopvang een hele hap uit het budget. Bij de niet-gesubsidieerde crèches en onthaalmoeders betaal je al snel 20 euro per opvangdag. Op maandbasis loopt dit dus al snel op tot 400-500 euro voor één kind, laat staan dat je er twee of drie in de opvang hebt zitten. Gelukkig kan je een aardig deel hiervan inbrengen via je belastingaangifte.
Eens je kinderen naar school gaan kan niet alleen de naschoolse opvang maar kunnen ook bijvoorbeeld speelpleinwerking, sportkampen of kampen van de jeugdbeweging ingebracht worden als kosten op de belastingaangifte.

Er zijn wel enkele beperkingen, onder andere: voor het aanslagjaar 2011 (inkomsten van 2010) kon je maximaal 11,20 euro per opvangdag inbrengen en je kan enkel opvangkosten inbrengen voor kinderen onder de 12 jaar in een instelling gecontroleerd door Kind en Gezin, in een kleuter- of lagere school. Ook instellingen ‘gecontroleerd door lokale besturen of de gemeenschappen’, zoals BLOSO, jeugdbewegingen, enz. worden in rekening gebracht.

Meer informatie over financiele voordelen vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financien.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...