Net zoals alle ouders kan ook jij er vast van genieten om samen met jouw kinderen bezig te zijn. Maak je geen zorgen: ook voor kinderen overtreft niets het spelen met mams en paps. Tjah, ouders zijn voor hen misschien wel het leukste speelgoed! Gelukkig maar, want ook jij krijgt er heel wat voldoening voor in ruil.

Ben ook jij van plan om spelletjes te spelen met jouw kind, hen al spelend te helpen leren en gewoon gezellig samen te genieten? Neem dan zeker onderstaande vier tips door.

# 1. Focus op de nieuwsgierigheid van kinderen

Onze excuses aan Columbus en Armstrong, maar kinderen zijn misschien wel het beste voorbeeld van de ontdekkingsdrang van het menselijk ras. Als iets ook nog maar een beetje geluid maakt, zijn ze al meteen geïnteresseerd. Ook doosjes openen ze graag en wanneer je voorleest, kunnen ze stiekem niet wachten tot het laatste prentje.

Toch kent die nieuwsgierigheid ook grenzen: het vergt immers ook heel wat van hun jonge hersentjes. Kijk daarom goed naar jouw kind: misschien heeft het helemaal geen zin in het betere denkwerk en wil het even van de rust genieten? Door rekening te houden met de wensen van jouw kind, maak je het des te gezelliger.

spelletjes# 2. Laat hen eens volwassen zijn

Hoewel kinderen ook wel weten dat het eigenlijk minimensjes zijn, houden ze er toch van om volwassenen na te doen. Dat is ook heel logisch: zo leren ze wat normaal gedrag is. Toch laat zich dat ook vertalen in hun manier van spelen.

Waarheidsgetrouwe speelgoedversies van alledaagse gebruiksvoorwerpen doen het bijvoorbeeld altijd goed. En meisjes houden van een klein keukentje, terwijl jongens achter het speelgoedstuur racen.

Is papa een gamer? Dan zal ook de interesse voor zo’n spelconsole al snel worden aangewakkerd. Via Xbox Live Gold zijn er dan ook multiplayer games te vinden voor de kleinsten onder ons. Dat is meteen ook ideaal om de fijne motoriek te ontwikkelen.

# 3. Stimuleer zelfredzaamheid en vaardigheden

Idealiter is een spel meer dan alleen gezelligheid. Stimuleer daarom de zelfraadzaamheid en de sociale vaardigheden van jouw kind. Zo kunnen jullie samen haar popjes aankleden of de tafel dekken voor de koffiekrans met de favoriete knuffels.

Ook sociale vaardigheden dienen hierbij aan bod te komen. Denk bijvoorbeeld aan het nakomen van spelregels. Vooral gezelschapsspellen zijn dan ook een ideale methode om sociale vaardigheden te oefenen. Laat jouw kleuter dan wel niet altijd winnen maar wissel dat voldoende af: zowel het leren omgaan met winst als verlies behoort tot de emotionele ontwikkeling van het kind.

# 4. Maar het mag ook eens actief zijn!

Het bed als een trampoline gebruiken, leer je jouw kind maar beter niet aan. Toch mag samenspel ook eens intens en actief zijn. Zo kunnen jullie misschien eens met de bal spelen en het werpen en vangen oefenen. Kinderen hebben nu eenmaal beweging nodig en het stimuleren ervan is altijd een goed idee. Op die manier leren ze al op jonge leeftijd dat beweging en sport best leuk kunnen zijn, wat op lange termijn in een gezonde attitude resulteert.

Beweging stimuleren hoeft dan ook niet te stoppen bij het bereiken van de mijlpalen in de motorische ontwikkeling. Bovendien kan je ook zelf vast wel genieten van jouw dagelijkse portie sportieve gezelligheid!