Negen maanden lang is je lichaam aan verandering onderhevig geweest. Je buik werd groter en je nam in omvang en gewicht toe. Je hebt geleefd naar het moment dat het kleintje kwam. De laatste weken leken wel eindeloos en nu de baby er eenmaal is, begint een ander veranderingsproces. Dan ben je mama!

Dat er zoveel verandert met de komst van een baby had je waarschijnlijk niet gedacht. Vooral niet als je ervan uitging dat je je oude leventje, een beetje aangepast met een kleine erbij, kon oppakken na de bevalling. Maar wat als je lijf niet meteen in topvorm terugkomt en je onverwachtse huilbuien krijgt of van alles en nog wat vergeet?

je mamaDe zwangerschap

Een zwangerschap is niet zomaar iets. Alles in je binnenste, maar ook in je denken is lange tijd bezig geweest zich aan te passen op de komst van je kleintje. Wanneer dat moment achter de rug is, moet het lijf terugkeren naar de normale staat. Spieren zij door de maanden heen uitgerekt en kunnen nu slap aanvoelen. Om ze aan te sterken is het noodzakelijk om wat speciale spieroefeningen te doen.

Het vele bezoek, de zorg van een baby en je eigen lichamelijke veranderingen, kunnen de nodige emotionele uitbarstingen met zich meebrengen. Het zal je ook al heel snel duidelijk worden dat je naast de rol van vrouw, dochter en vriendin, een nieuwe erbij hebt, namelijk die van mama. Deze rol zal voor altijd een centrale plek vervullen in je leven.

Wennen als je mama bent

Voor veel vrouwen is het nog even wennen dat ze geen kind meer dragen. Door het veranderde ritme in hun leven kunnen ze zich lange tijd daarna nog uitgeput en suf voelen. Anderen krijgen onverwachtse intense huilbuien die helemaal onlogisch overkomen. Het ene moment zijn ze blij en vrolijk en het ander moment steekt de twijfel en onzekerheid de kop op en kunnen ze tranen met tuiten huilen. In ernstige gevallen wordt dat een postnatale depressie genoemd.

Klachten als je mama bent

Negen maanden erop en negen maanden eraf. Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt om het proces van ontzwangeren te verduidelijken. De periode die een vrouw nodig heeft om weer te herstellen, kan dus net zo lang duren als het dragen van een kindje. In de relatie met de partner kan er ook wat veranderen in de periode van negen maanden eraf. Geen zin in geslachtsgemeenschap is een veel gehoorde klacht. Met de pijn van de bevalling nog vers in het geheugen is dat begrijpelijk. Bij anderen speelt vermoeidheid gewoon een rol.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...