Zijn jullie in blijde verwachting van jullie eerste kindje of breidt het gezin binnenkort nog wat uit? Dan rijst misschien de vraag of jullie op zoek moeten gaan naar een nieuwe wagen. Om jullie twijfels weg te nemen, volgen hieronder enkele tips om jullie te helpen bij de beslissing of jullie al dan niet een nieuwe auto nodig hebben.

Wat voor auto heb je nu?

Twijfel je of je auto geschikt is voor een kind? Gezinnen met kinderen kijken vaak naar de volgende zaken in een auto:

  • Denk hierbij aan de grootte van de auto, de ouderdom, maar ook de veiligheid in het interieur. Panne krijgen met kinderen in de auto is niet fijn.
  • Veel gezinnen vinden een vijfdeurs auto het fijnst, zodat ze makkelijk bij de achterbank kunnen.
  • Met kinderen krijg je ook veel benodigdheden. Iedereen wil lekker zitten, maar je moet ook ruimte hebben om alle spullen mee te nemen.

Natuurlijk is het afhankelijk van je eigen wensen of eisen. Met onderstaande vragen kun je bedenken of jouw auto nog volstaat.

nieuwe autoWaar gebruik je de auto voor?

Wanneer de auto bijna uitsluitend wordt gebruikt voor woon-werk verkeer, dan volstaat jouw huidige auto in de meeste gevallen gewoon. Ook als je er maar af en toe op stap gaat met jouw kind kun je de huidige wagen behouden, ook een compact of kleiner automodel kunnen hier prima volstaan. Ga je vaak op vakantie? Of woont de familie ver weg? Dan kan het lonen om te investeren in een grotere gezinswagen.

Leg je lange trajecten af of zijn deze vrij kort?

Wanneer je je bijna voortdurend dicht bij huis verplaatst, lijkt een grotere auto niet nodig. En hoogstwaarschijnlijk is dat ook zo. Zorg dat je kindje veilig en comfortabel zit. Hoe dan ook dien je steeds te beschikken over een kinderstoeltje dat aan de wettelijke bepalingen voldoet.

Ga je op reis met je kind?

Ga je met je kind op reis, dan dien je heel wat spullen mee te nemen. Denk maar aan een kinderbed, kinderwagen, een voorraad luiers, speelgoed en ga zo maar door. In dat geval is een grotere auto met voldoende laadruimte geen overbodige luxe. Wanneer je de rest van het jaar maar weinig trajecten doet, kun je opteren voor het tijdelijk huren van een grote familiewagen. Hoogstwaarschijnlijk ben je hiermee in totaal goedkoper af. Reken maar eens uit! Je kunt natuurlijk ook een dakkoffer huren of kopen om extra bagage in kwijt te kunnen.

Een grotere of kleinere wagen?

Grotere gezinswagens (zoals de Ford Mondeo, Toyota Avensis en Renault Laguna) zijn duurder in aanschaf dan een compacte auto (zoals de Opel Astra, Renault Mégane en Ford Focus). Het verschil met een kleine auto (zoals een Citroen C1 of Volkwagen UP!) is nòg groter. Het krijgen van een kindje betekent een grote verandering in jouw financiële situatie. Reken uit hoeveel jij over hebt voor een nieuwe auto. Een oplossing kan zijn om een stockwagen te kopen. Voor hetzelfde geld als een kleine nieuwe wagen, kun je als occasion vaak degelijke grote auto’s krijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan een Opel occasion. Degelijk, betaalbaar en genoeg ruimte. Zelfs bij een kleiner model zoals de Opel Corsa heb je nog een grote kofferbak.

Zijn compacte of kleine auto’s veilig?

Als ouders in spé is het aanlokkelijk op zoek te gaan naar een grotere gezinswagen. Maar is die onmiddellijk nodig? Een kleine of compacte auto kan volstaan en is in de stad misschien zelfs wel handiger. Tegenwoordig zijn compacte auto’s niet minder veilig dan grote auto’s en bestaan bovendien ook in groene varianten (besparend op wegenbelasting). Voor jonge ouders is een jonge, compacte vijfdeurs occasion vaak een goede keuze.

Of je nu gaat voor groter, kleiner, nieuwer of je je eigen auto behoudt, zorg voor veilige ritten met je kind. Succes met de keuze!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...