Hoewel het traditioneel doopsel in de kerk populair blijft, gaan toch steeds meer jonge ouders op zoek naar een alternatief. Persoonlijke overtuiging, op zoek naar iets origineels, ouders met een verschillende religie zijn slechts enkele redenen waarom je niet voor een traditioneel doopsel zou kiezen. We gingen voor jullie op zoek naar enkele mogelijkheden, wat hierbij opviel is dat het aanbod erg beperkt is in verscheidenheid. Indien je een echt originele viering of geboortefeest wil dan zal je vooral zelf creatief moeten zijn.

Een alternatief, christelijke doopsel

Niet elk sacrament dat kerkjuridisch geldig is hoeft noodzakelijk in een kerk te gebeuren, ook kan je al naargelang je (christelijke) geloofsovertuiging kiezen voor een minder traditioneel doopsel.

Een redelijk bekend alternatief is Rent-a-priest. Via Rent-a-priest heb je de vrijheid om zelf inhoud en locatie van de viering te kiezen, onafhankelijk van je religieuze overtuiging. Meer info op www.rentapriest.be

Naast Rent-a-priest bestaan er nog heel wat eerder kleinschalige alternatieven, de ene al wat sterker geworteld in de katholieke kerk dan de andere. Zo heb je bijvoorbeeld RaPiD, wat staat voor “Rent-a-Priest, a new idea”.

traditioneel doopselVrijzinnig geboortefeest

Een vrijzinnig geboortefeest of welkomstfeest is het vrijzinnig alternatief voor een kerkelijk, traditioneel doopsel. Dit gebeuren kan volledig bij je thuis plaatsvinden. Er is mogelijkheid om een moreel consulent in te schakelen die je helpt met inhoud en vorm van de plechtigheid. Je neemt hiervoor best contact op met een vrijzinnige vereniging in je buurt, bijvoorbeeld via demens.nu.

Persoonlijk ritueel

Met een persoonlijk ritueel, dat je al dan niet zelf volledig uitwerkt kan je natuurlijk alle kanten op. Wat betreft tijdstip en locatie hou je alle opties open die ook voor een gewone babyborrel van toepassing zijn, maar inhoudelijk heb je natuurlijk nog wel wat werk. Denk eraan dat er geen vastgelegde regels zijn en tracht zoveel mogelijk persoonlijke aspecten in het ritueel te verwerken. We geven je alvast wat ideeën mee:

 • Vraag aan alle genodigden om elk een zegen uit te spreken over je kindje, enkele woorden die uit de geloofsovertuiging mogen komen van de persoon die ze uitspreekt. Vele woorden zullen geen religieuze betekenis hebben, maar genodigden die dit wensen kunnen wel gods zegen geven waardoor ook gelovigen zich goed voelen bij jouw beslissing. Je kan elke zegen luidop laten uitspreken of je kan dit in het oor van de baby laten fluisteren om zo extra verbondenheid te creëeren.
 • Je kan een eigen tekst voorlezen om de keuze van de naam uit te leggen indien deze een diepere betekenis heeft.
 • Je kan een eigen tekst voorlezen om peter en meter voor te stellen, en dit ‘officieel’ maken door hen een aandenken te overhandigen.
 • Je kan het onderscheid maken tussen peter/meter en de personen die in je testament staan als zij die voor de kinderen gaan zorgen in geval van overlijden van beide ouders, deze personen kan je ook betrekken in de ceremonie.
 • Wanneer je het ritueel thuis organiseert kan je in de tuin symbolisch een boom, of een rozenstruik planten.
 • Aan het einde van de plechtigheid kan één van de ouders het kind op traditionele manier omhoog houden ‘om het aan iedereen te laten zien’.

Een recent verschijnsel zijn de zogenaamde rituelenbureau’s, waar een meer persoonlijke viering (al dan niet kerkelijk) kan worden uitgewerkt. Er bestaan reeds verschillende rituelenbureau’s, zoals bijvoorbeeld Het Moment.

Wat je ook kiest, het is jullie besluit een traditioneel doopsel of niet.

 1. Beste,
  Mijn beide kinderen zijn thuis gedoopt 12 en 10 jaar geleden.
  Nu zou ik dit ook graag doen voor mijn jongste van 14 maanden.
  Maar de priester van toen doet dit niet meer.
  Nu vind ik rent a priest vreselijk duur.
  Weet u voor mij mss een oplossing in het Antwerpse.
  Mvg

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...