Tepel- speenverwarring, ook wel zuigverwarring genoemd, verwijst naar de moeilijkheden die een baby ondervindt wanneer er overgeschakeld wordt van flessenvoeding op borstvoeding. Waarom kan je kindje tepel- speenverwarring hebben?

tepel- speenverwarringHoe komt tepel- speenverwarring?

Drinken aan een flessenspeen is helemaal anders is dan drinken aan de borst:

  • Bij het drinken aan een fles moet het mondje minder ver open, aan de borst moet het mondje wel volledig open.
  • Bij het drinken aan de borst moet de baby zijn of haar tong gebruiken om de melk uit de borst te duwen, de golvende beweging van de tong zorgt ervoor dat de melk tot achterin het mondje stroomt. De baby heeft dan de reflex om te slikken.
    Aan de fles gebruikt de baby de tong eerder om de melkstroom wat tegen te houden.
  • De stroomsnelheid van de melk uit een fles is vrij snel en constant, dit is bij borstvoeding niet het geval. Een baby die flessenvoeding heeft gehad gaat aan de borst al snel protesteren en laat los wanneer er niet genoeg melk komt.

Als je borstvoeding geeft let dan ook op het volgende:

  • Leg je kindje goed aan. (Borstvoeding: het belang van goed aanleggen)
    Laat het hoofdje goed vrij zodat het hoofdje achterover kan buigen voordat je baby de borst pakt. Laat niemand het hoofdje pakken en op de borst duwen, dat veroorzaakt een soort ‘mond-dicht’ reflex. Als het hoofdje achterover buigt veroorzaakt dat daarentegen een soort ‘mond-open’ reflex;
  • Leg je baby zo in je armen dat ze een beetje moet reiken voordat ze borst kan pakken. Dit stimuleert om de mond goed wijd open te doen, en de tong daarbij uit te steken.

Dus: het neusje tegenover de tepel, dan moet ze haar hoofd wat naar achteren buigen, haar mond open doen, tong uisteken, en dan breng je haar snel (maar niet hardhandig) naar de borst;

Wanneer je borstvoeding geeft en daarnaast nog moet bijvoeden gebruik dan een bekertje, een spuitje of een lepeltje, en gebruik dus geen fles met speen. Ook met een fopspeen (tut) wacht je best totdat de borstvoeding goed op gang is gekomen om tepel- speenverwarring te voorkomen

Bij premature kinderen wordt vaak wel een fopspeen gebruikt om ze te leren zuigen, indien dit kadert in een behandeling moet je je natuurlijk geen zorgen maken.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...