Tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden zullen baby’s vaak aangeven niet langer genoegen te nemen met de inmiddels vertrouwde flesvoeding of borstvoeding. Van zodra de leeftijd van 6 maanden is bereikt is het dan ook zeer belangrijk om te starten met het geven van vaste babyvoeding.

4 tot 6 maanden

Tegen deze leeftijd zijn de voedingsreflexen van de baby immers veranderd in echte en bewuste mondbewegingen waardoor er probleemloos kan worden gestart met het geven van lepelvoeding. Let wel, wanneer u wenst te starten met vaste babyvoeding is het uitermate belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Twijfel daarom niet langer en ontdek in dit artikel alles over het geven van vaste babyvoeding wanneer uw baby tussen de 4 en 6 maanden oud is.

vaste babyvoedingVaste babyvoeding voor de leeftijd van 6 maanden

Globaal gezien wordt de leeftijd van 6 maanden aangegeven als het sleutelmoment voor wat de voeding van uw baby betreft. Tegen deze leeftijd volstaat het niet langer om gewoon flesvoeding of borstvoeding te geven.
U kunt dit nog steeds doen, maar dan moet deze voeding gecombineerd worden met vaste babyvoeding die met een lepel aan de baby wordt gegeven. In principe is het mogelijk om vroeger dan de leeftijd van 6 maanden (deels) over te stappen op lepelvoeding.

Veel baby’s geven bijvoorbeeld tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden aan dat ze klaar zijn voor vaste voeding. Ze kunnen dit bijvoorbeeld aangeven door een grote interesse te tonen voor uw eigen voeding of door het constant maken van smakkende geluiden.
Ook baby’s die steeds vaker dingen in hun mondje beginnen te stoppen kunnen op die manier aangeven dat ze klaar zijn voor het krijgen van vaste voeding. Wanneer het meest geschikte moment is om over te stappen op vaste voeding moet u dus als ouder eigenlijk ook gewoon een beetje aan proberen te voelen.

Borstvoeding combineren met vaste babyvoeding

Het WHO heeft er voor gekozen om als algemene richtlijn te stellen dat het aan te raden valt om gedurende de eerste zes levensmaanden van de baby borstvoeding te geven. Het kan echter perfect voorkomen dat uw baby sneller dan de leeftijd van zes maanden nood begint te krijgen aan vaste voeding. In dat geval is het mogelijk om sneller gepureerde voeding met een lepel te geven, maar dat wil niet zeggen dat u daarom verplicht bent om te stoppen met het geven van borstvoeding.

Er bestaat geen vastgestelde leeftijd waarop een mama moet stoppen met het geven van borstvoeding. Globaal gezien geldt dan ook dat mama’s borstvoeding kunnen blijven geven zolang ze er zich samen met de baby in kwestie goed bij voelen. Hoe dan ook, wanneer u met andere woorden vaste voeding wenst te combineren met borstvoeding is dat absoluut geen enkel probleem.

Een rustig kennismakingsmoment

Indien u, uw baby voor de eerste keer lepelvoeding wenst te geven is het zeer belangrijk om daar een geschikt moment voor uit te kiezen. Geef uw baby dan ook niet voor het eerst lepelvoeding wanneer deze zich niet goed voelt en probeer ook de eerste week in de kinderopvang te vermijden. Een dergelijke aanpassing brengt immers stress voor de baby met zich mee waardoor het zich misschien niet optimaal kan aanpassen aan lepelvoeding.
Ook het tijdelijk combineren van fles- of borstvoeding en lepelvoeding kan interessant zijn om uw baby te laten wennen met dit nieuwe type voedsel.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...