Je wil starten met vaste voeding? Hier leggen we je uit wanneer je best kan beginnen met vaste voeding, hoeveel eten je moet geven aan je baby en wat hij mag eten op welke leeftijd. Je vindt in de tekst links naar afzonderlijke fiches voor baby’s voeding op 4 maanden, voeding op 6 maanden, op 8 maanden en op 12 maanden.

Wanneer starten met vaste voeding?

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) raadt sinds 2001 aan de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven, en dus geen vaste voeding te introduceren vóór de leeftijd van 6 maanden. Deze aanbeveling wordt wereldwijd overgenomen, in Vlaanderen onder andere door Kind en Gezin.

Voorstanders van deze 6 maanden regel, om te starten met vaste voeding, stellen dat borstvoeding tot deze leeftijd sterk bijdraagt aan het immuunsysteem van je kind, en ook dat het spijsverteringsstelsel vóór 6 maanden niet klaar is voor vaste voeding waardoor het risico op voedselallergieën verhoogt. Verder zou je kind op latere leeftijd minder kans hebben op overgewicht wanneer vaste voeding uitgesteld wordt tot 6 maanden.

Tegenwoordig is er echter heel wat tegenstand, in een recent artikel in het British Medical Journal stellen verschillende specialisten dat tot 6 maanden exclusief borstvoeding geven zelfs gevaarlijk kan zijn. Wanneer vaste voeding geven tot 6 maanden wordt uitgesteld dan kan dit aanleiding geven tot ijzertekort, tot glutenallergie, en als het op zwaarlijvigheid aankomt spreken de studies elkaar tegen.

De auteurs van dit artikel, dat in januari 2011 werd gepubliceerd, trekken de oorspronkelijke conclusies van de Wereld Gezondheidsorganisatie in twijfel en baseren zich op meer recent onderzoek om te stellen dat 6 maanden te laat is om te beginnen met vaste voeding.

Wanneer je flesvoeding geeft wordt algemeen aangeraden om tussen 4 en 6 maanden te starten met vaste voeding, maar niet vóór 4 maanden. Rond flesvoeding en het tijdstip waarop je vaste voeding introduceert is blijkbaar heel wat minder discussie, misschien zijn flesjesvoedende moeders wat minder fanatiek? Of maakt het fabrikanten van babyvoeding niet zoveel uit of ze nu melkpoeder of patatjes verkopen?

Als jonge ouders vinden wij het moeilijk om conclusies te trekken, wanneer starten we nu met vaste voeding? De meeste specialisten zijn het er over eens dat vóór 4 maanden te vroeg is, je begint dus ten vroegste op 4 maanden met vaste voeding.

Vanaf 6 maanden wordt bijvoeden echt belangrijk: om ijzertekort te voorkomen en om de smaakgewenning van je kind te verzekeren. Of je nu start op 4, 5 of 6 maanden blijft een heikel punt. Wij zijn gestart op 4 maanden omdat we vonden dat onze kinderen er klaar voor waren, niet alle kinderen zijn hetzelfde en misschien moeten we hiervoor gewoon op ons ouderinstinct vertrouwen.

starten met vaste voedingHoeveel eten geven aan je baby?

De behoeften wat betreft hoeveelheid eten zijn bij elk kind verschillend en deze behoeften wisselen sterk naargelang de leeftijd. Meestal zal je kind zelf aangeven waneer het genoeg heeft, zolang een baby normaal groeit en voldoende bijkomt is er geen reden tot bezorgdheid.

Hoeveel eten baby’s gemiddeld per portie? De meeste baby’s nuttigen een portie van ongeveer 200 gram, deze hoeveelheid vervangt dan één flesje. Dit moet natuurlijk opgebouwd worden en als je net gestart bent met vaste voeding zal je elke voeding nog aanvullen met een flesje melk. Het is meer regel dan uitzondering dat je baby de eerste keren slechts enkele hapjes eet. Je baby heeft tijd nodig om te wennen aan vaste voeding.

Onthoudt vooral dat het de ouders zijn die bepalen wat en wanneer er gegeten wordt, maar het zijn de kinderen zelf die bepalen hoeveel er gegeten wordt. Zolang je kind goed groeit en normaal bijkomt hoef je je geen zorgen te maken.

Wat mag je baby eten?

Een overzicht van wat een baby op welke leeftijd mag beginnen eten. Je kan doorklikken naar een meer gedetailleerde fiche per leeftijd, hou rekening met eventuele voedselallergieën.

Voeding baby 4 maanden

Wie start met groentepapjes kan op 4 maanden al flink aan de slag: aardappelen, aubergine, bloemkool, broccoli, knolselder, spinazie, andijvie, courgette, pompoen, tomaten, witloof, wortelen en je vindt nog heel wat meer ingrediënten op de gedetailleerde fiche. Let op dat je niet meer dan 3 keer per week nitraatrijke groenten (o.a. spinazie, knolselder en andijvie) geeft.
Ook voor de liefhebbers van fruitpap is er keuze te over: appelen, bananen, citroenen, kiwi’s, mandarijntjes, mango, meloen, peren, pompelmoes, sinaasappelen en er zijn er nog meer.

De eerste keer dat je een nieuw ingrediënt ‘probeert’ geef je dit 3 dagen op rij, indien je kind allergisch reageert of krampjes krijgt kan je zo gemakkelijker achterhalen welk ingrediënt dit veroorzaakt. Zeker de eerste weken varieer je dus niet teveel, indien je kind op iets reageert kan je dat ingrediënt beter even schrappen en een maand later opnieuw proberen.

Een veelgestelde vraag is of je moet starten met groentepap of fruitpap. Volgens de meeste deskundigen maakt dit weinig uit, tenzij je wacht tot 6 maanden om te starten met vaste voeding dan moet je eerst groentepap geven. De meeste ouders wachten enkele weken tot een maand om na de groentepap met fruitpap te starten (of andersom).

Op 4 maanden geef je nog géén vlees, vis of eieren. Ook voor brood en peulvruchten is het nog te vroeg.

Bekijk gedetailleerde fiche: voeding op 4 maanden

Voeding baby 6 maanden

Vanaf 6 maanden mag je starten met vlees en vis. Je mag ook linzen, tofoe en kikkererwten geven, en de lijstjes met ingrediënten voor groentepap en fruitpap worden flink aangevuld. Een volledig overzicht vind je op de gedetailleerde fiche: voeding op 6 maanden.

Voeding baby 8 maanden

Vanaf 8 maanden mag de voeding van je baby aangevuld worden met eieren, lichtbruin brood en champignons. Een volledig overzicht vind je op de gedetailleerde fiche: voeding op 8 maanden.

Voeding baby 12 maanden

Vanaf 1 jaar mag je baby ook wit en donker brood eten, quorn en sojascheuten. Groenten waarvan een baby sneller krampjes krijgt kan je vanaf 12 maanden ook beginnen proberen: uien, spruiten en verschillende kolen. Een volledig overzicht vind je op de gedetailleerde fiche: voeding op 12 maanden.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...