Wie kinderen heeft weet dat spenen en flesjes steriliseren een tijdrovende bezigheid is. In dit artikel geven we algemene informatie, verschillende technieken en tips over spenen en flesjes steriliseren.

Waarom en hoe vaak flesjes steriliseren?

Tot je baby 6 maanden is wordt het aangeraden spenen en flesjes dagelijks te steriliseren. Vanaf 6 maanden volstaat het om wekelijks te steriliseren.
Dat is niet zomaar, melk is een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën. Zorg daarom dat zuigflessen en spenen grondig gereinigd zijn, met proper water en voldoende afwasmiddel alvorens te steriliseren. Wanneer de flesjes niet goed zijn schoongemaakt heeft sterilisatie weinig zin.

flesjes steriliserenIn een grote kookpot flesjes steriliseren

Steriliseren in een gewone, grote kookpot is misschien ouderwets maar je hebt geen extra materiaal zoals een dure stoomsterilisator nodig. Je kan alle flesjes en spenen in één keer steriliseren en de sterilisatie is zeer efficient. Deze methode is bruikbaar voor zowel glazen als plastic zuigflessen.

 • vul een grote kookpot met water en voeg hieraan een scheutje azijn toe, azijn voorkomt kalkaanslag op de flessen
 • stop de zuigflessen in de kookpot, zorg daarbij dat ze volledig ondergedompeld zijn
 • wacht tot het water kookt en laat dan zo’n 10 minuten koken
 • voeg de laatste 3 minuten spenen en andere plastic onderdelen (bv. dopjes) toe
 • haal de flesjes, spenen en andere onderdelen uit het water met behulp van een tang of propere vaatdoek, zet alles op een propere vaatdoek
 • laat 5 minuten staan, het hete water op de flesjes zal snel uitdampen (zeker aan de binnenkant niet afdrogen)
 • na afkoelen sluit je de zuigflessen en bewaar je ze op een afgesloten, propere plaats

Laat de spenen en plastic onderdelen zoals dopjes nooit langer dan 5 minuten in kokend water, anders gaan ze vervormen.

In de oven flesjes steriliseren

Je kan glazen flesjes steriliseren in een gewone warmeluchtoven. Je plaatst hiervoor de flessen gedurende 10 minuten op 120°C. Deze methode is niet geschikt voor plastic flessen en spenen.

In een stoomsterilisator flesjes steriliseren

Verschillende merken waaronder Avent, Chicco en Bébé Confort hebben stoomsterilisators op elektriciteit. Wanneer je een stoomsterilisator wil kopen, hou dan rekening met het type flesjes dat je gebruikt, want meestal zijn bijhorende rekjes aangepast aan zuigflessen van hetzelfde merk. Volg voor het steriliseren steeds de instructies van de fabrikant.

<script type=”text/javascript”>var bol_pml={“id”:”bol_1433197034386″,”secure”:false,”baseUrl”:”partnerprogramma.bol.com”,”urlPrefix”:”http://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000001444561&productid=9000000012514651&productid=9200000001528013&productid=9200000028217180&”,”site_id”:”15260″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”stoomsterilisator”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”400″,”cols”:”2″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};</script><script type=”text/javascript” src=”http://partnerprogramma.bol.com/partner/static/js/aai/clientProductlink.js” id=”bol_1433197034386″></script>

In de microgolfoven flesjes steriliseren

Er zijn magnetron-stoomsterilisators van verschillende merken, onder andere Avent en Chicco. Hou bij aankoop rekening met het type flesjes dat je gebruikt, want meestal zijn bijhorende rekjes aangepast aan zuigflessen van hetzelfde merk. Het principe van een magnetron-stoomsterilisator is hetzelfde als dat van een gewone stoomsterilisator, wel heeft de microgolfoven meer vermogen waardoor het steriliseren sneller gaat.

Het grote voordeel van steriliseren in de microgolfoven is dat dit zeer snel gaat (twee minuten) en dat de sterilisators merkelijk goedkoper zijn dan stoomsterilisators op elektriciteit. De sterilisators zijn meestal vrij compact, omdat ze in een microgolfoven moeten passen. Volg voor het steriliseren steeds de instructies van de fabrikant.

Chemisch flesjes steriliseren

Chemisch of koud steriliseren is vooral nuttig wanneer je op verplaatsing bent en geen stoomsterilisator of kokend water ter beschikking hebt. Chemisch steriliseren doe je met chloortabletten die te koop zijn in de apotheek. Volg hierbij nauwkeurig de instructies op de bijsluiter, zeker wat betreft aantal tabletten per liter water en duurtijd van de sterilisatie.

Chemische sterilisatie is duurder door de aankoopprijs van de tabletten, daarom gaat voor thuis meestal de voorkeur uit naar warmte sterilisatie. Naast de tabletten heb je enkel leidingwater, propere vaatdoeken, en een emmer of ander reservoir nodig waarin je flessen passen en dat goed kan afgesloten worden.

 • volg de instructies op de bijsluiter, en los het aangegeven aantal tabletten op in leidingwater
 • stop de flesjes en spenen in het water, zorg hierbij dat ze volledig ondergedompeld zijn
 • laat flesjes en spenen volledig ondergedompeld in de oplossing voor de tijdsduur aangegeven op de bijsluiter van de chloortabletten, sluit de emmer af met een deksel
 • haal de zuigflessen uit de oplossing en laat ze even uitlekken (zeker aan de binnenkant niet afdrogen), meestal is naspoelen niet nodig
 • de oplossing kan als ze goed afgesloten wordt nog een tweede keer gebruikt worden, raadpleeg de bijsluiter van de chloortabletten om te weten hoe lang je de oplossing mag bewaren

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...