Ongeveer 20% van alle ouders zoekt medische hulp voor de reflux problemen van hun baby. Reflux of regurgitatie is het terugvloeien van voeding uit de maag. Meestal is dit te wijten aan de plotse verslapping van de onderste slokdarm kringspier die de maag afsluit, dit probleem lost zichzelf na enkele maanden op. Soms is er echter meer aan de hand of is de baby zo ongemakkelijk dat een behandeling nodig is.

Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste symptomen en oorzaken van reflux. Ook geven we een korte toelichting over behandeling met medicatie of osteopathie en onderzoeken zoals pH-metrie en gastroscopie.

Symptomen reflux

Enkele van de meest voorkomende symptomen bij reflux zijn:

 • Na het eten teruggeven, al kan de reflux ook ‘verborgen’ zijn
 • Regelmatig de tong uitsteken en veelvuldig, luid slikken
 • Pijnlijke gezichtjes trekken van het zuur dat terugvloeit
 • Typisch geluidje (klinkt een beetje als ‘hieiep’)
 • Erg onrustig, gespannen zijn
 • Slecht slapen, vooral wanneer de baby plat ligt
 • Het hoofdje naar achter willen houden en opstrekken omdat zo het minste zuur terugvloeit

Oorzaken van reflux

Er is niet altijd één aanwijsbare oorzaak, vaak is er in het geval van overmatige reflux een combinatie van oorzaken. Onderstaande lijst is dus zeker niet volledig.

 • De meest voorkomende oorzaak is dat de onderste slokdarm kringspier, de sfincter, tussen slokdarm en maag nog niet goed ontwikkeld is. Hierdoor wordt de maag niet goed afgesloten en kan de zure maaginhoud terugvloeien.
  Vanaf 6 tot 12 maand wanneer de voeding gevarieerder (vaster) wordt en wanneer de slokdarm kringspier zich verder ontwikkeld heeft komt hier verbetering in. De klachten verdwijnen dan meestal spontaan.
 • Voedingstechniek is niet optimaal: de baby drinkt te snel, krijgt teveel lucht binnen, enz.
 • Vernauwde doorgang tussen maag en dunne darm, ook stenose genoemd.
 • Ontsteking van maag en/of dunne darm veroorzaakt door infectie of voedselallergie. Hierdoor verloopt het transport van maag naar darmsysteem te traag, waardoor het voedsel langer in de maag blijft en dus makkelijker kan gaan terugvloeien.
 • Door de mechanische krachten die optreden tijdens bijvoorbeeld de bevalling kan een zenuw achteraan het hoofdje, aan de basis van de schedel, gekneld raken. Deze zenuw stuurt onder andere de darmen aan en wanneer ze gekneld is kan dat de spijsvertering in de war sturen, en dus ook reflux veroorzaken.
 • Onvoldoende spanning op het middenrif kan er ook voor zorgen dat de onderste slokdarm kringspier niet goed functioneert.
 • Verstopping van de darm (trage stoelgang, obstipatie).
 • Allergieën. Bijvoorbeeld lactose intollerantie of koemelkallergie.
 • Stofwisselingsziekten.

Gevolgen, risico’s van reflux

Al naargelang de oorzaak van reflux zijn ook de eventuele risico’s anders. Volgende zijn specifiek voor reflux zelf.

 • Slokdarmontsteking
 • Vernauwingen van de slokdarm doordat het maagzuur littekens doet verharden tot een stenose, de voeding kan dan niet goed meer passeren.
 • Onvoldoende gewichtstoename omdat te weinig voedsel wordt binnengehouden.

Behandeling van reflux

Omdat de meeste onderzoeken redelijk omslachtig zijn wordt vaak gestart met behandeling op de symptomen. Hoe ver wordt gegaan met de medicatie vooraleer een pH-metrie of gastroscopie te doen hangt af van het oordeel van je kinderarts.

Op consultatie zal de dokter eerst de algemene symptomen van reflux bekijken zoals het slikken, de tong uitsteken, spanning, enz. Eerst zal men trachten het probleem zonder medicatie te verhelpen door bv. het gebruik van melk indikkers als je flesvoeding geeft. Ook zal je tips krijgen zoals het baby bedje omhoog zetten en zal de voedingstechniek bekeken worden.
Er bestaan tegenwoordig zelfs speciale bedden voor baby’s met reflux.

Indien er in de familie een geschiedenis van voedselallergieën (bv. koemelkallergie) en/of maag-darm aandoeningen is dan zal dit verder onderzocht worden.

Maagbeschermers

Wanneer er geen verbetering is of indien de symptomen duiden op overmatige reflux dan wordt gestart met lichte medicatie, meestal maagbeschermers zoals bijvoorbeeld Motilium of Gaviscon.

Zuurremmers

Indien met medicatie zoals Motilium de reflux niet voldoende verminderd, dan wordt deze aangevuld met zuurremmers, bijvoorbeeld Omeprazole of Zantac. Zuurremmers zullen het ‘terugvloeien’ uit de maag niet verminderen maar ze zwakken het maagzuur af. Hierdoor zal de baby minder last hebben en zal er ook minder schade aangericht worden in de slokdarm. Het risico op o.a. slokdarmontsteking wordt kleiner.

Osteopathie

Naast behandeling met medicatie, via je kinderarts, is een bezoek bij een gespecialiseerde osteopaat zeker aan te bevelen. Ga wel op zoek naar een osteopaat die ervaring heeft met het behandelen van baby’s.
De osteopaat gaat reflux vanuit een ‘mechanisch’ standpunt benaderen, hij gaat ook op zoek naar de oorzaken en naar een manier om deze oorzaken weg te nemen. Vooral wanneer mechanische krachten aan de oorzaak liggen van reflux (klemming van een zenuw, probleem met het middenrif, enz.) kan osteopathie voor een echte verbetering zorgen.

Zelfs al heeft je kindje geen reflux is een consultatie bij een osteopaat niet verloren: hij heeft vaak een beter zicht op eventuele problemen met schedel, gewrichten, enz. en kan deze vaak ook verhelpen.

Prepulsid

Indien er nog steeds geen verbetering is kan overgegaan worden tot behandeling met Prepulsid. Hiervoor moet wel eerst een ECG (ElektroCardioGram) genomen worden. Prepulsid kan hartritmestoornissen veroorzaken bij mensen die reeds hartproblemen hebben, daarom wordt het hartje eerst nagekeken alvorens met deze medicatie te starten.
Indien er enige twijfel is na de ECG, zelfs wanneer het hartritme wat aan de hoge kant is, zullen veel dokters niet starten met de behandeling. Panikeer dan niet, dit wil niet noodzakelijk zeggen dat je baby hartproblemen heeft. Er zijn trouwens steeds minder kinderartsen bereid om Prepulsid voor te schrijven, het zou toch teveel risico’s inhouden.

Onderzoeken reflux

Indien de medicatie niet helpt dan moet er wel verder onderzocht worden wat de oorzaak van reflux is. Routine onderzoeken zijn pH-metrie en gastroscopie aangevuld met standaard onderzoeken van het bloed, de urine en de stoelgang.

pH-metrie

Bij een pH-metrie wordt gedurende 24 uur een sonde in de slokdarm gebracht. De sonde wordt via de neus tot net boven de sluitspier van de maag gebracht, de meeste baby’s hebben hier zowel bij het inbrengen als tijdens de 24 uur durende meting weinig tot geen last van. De sonde zal de pH waarde of zuurtegraad registreren. Zo kan de ernst van zure reflux bepaald worden.

In veel ziekenhuizen is de sonde via een draadje verbonden met een meettoestelletje dat je gewoon met een riem kan meedragen. Je blijft dus perfect mobiel en je kan dus samen met je kindje naar huis tussen de plaatsing en de aflezing van de sonde. Terwijl de sonde op zijn plaats zit zal je wel de uren moeten opschrijven wanneer je kindje slaapt, eet of weent (soms is dit ingebouwd in het meettoestelletje en moet je gewoon op een knopje duwen). In bepaalde ziekenhuizen zal je moeten blijven overnachten.

De pH-metrie kan ook gebruikt worden om na te gaan of de medicatie aanslaat. Hiervoor wordt de test uitgevoerd terwijl je medicatie doorgeeft of wordt de test eerst zonder en daarna met medicatie uitgevoerd.

Gastroscopie

Bij een gastroscopie wordt een soort van flexibele slang via de keel ingebracht. Dit toestel laat toe de slokdarm en de maag van binnen uit in beeld te brengen. Zo kunnen afwijkingen opgespoord (of uitgesloten) worden. Ook kan nagegaan worden of er geen slokdarm ontsteking is, mogelijk als gevolg van de reflux.

Dit is een minder aangenaam onderzoek omdat via de flexibele slang, de gastroscoop, lucht wordt ingebracht. De lucht zorgt ervoor dat de maag en slokdarm ‘openplooien’ zodat ze beter in beeld kunnen gebracht worden, nadeel is dat je kindje zal moeten boeren en soms gaat kokhalzen. Een ander nadeel is dat dit onderzoek op een nuchtere maag moet gebeuren, minstens 4 uur op voorhand mag je kindje geen eten meer krijgen.

Echografie

Maag en slokdarm kunnen ook in beeld gebracht worden met een echografie, na het drinken van contrastvloeistof. Zo kunnen eventuele structurele oorzaken van reflux aan het licht gebracht worden, zoals bijvoorbeeld vernauwing van de slokdarm of een slecht werkende sluitspier.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...