Wanneer je in een baby speciaalzaak in Vlaanderen over Bisphenol-A of zuigflessen uit polycarbonaat begint dan weet niemand waarover je praat. Nochtans is dit in de VS en Canada momenteel wel anders. Dit artikel gaat over de doorzichtige, onbreekbare, kunststof zuigflessen waarvoor 95% van de ouders kiest. Het gaat niet alleen over de Avent flessen zoals soms beweerd wordt, het gaat over alle flessen gemaakt uit polycarbonaat.

Wat is Bisphenol-A

Bisphenol-A wordt gebruikt in de productie van polycarbonaat. Polycarbonaat is een kunststof (plastic) die heel wat toepassingen kent, onder andere bij de productie van CD’s en in de verpakking van dranken. De meest verkochte zuigflessen voor baby’s zijn ook gemaakt van polycarbonaat, deze flessen zijn net als glazen flessen makkelijk te reinigen en vrijwel onbreekbaar. Wat is er dan mis met zuigflessen uit polycarbonaat?

Bisphenol-A (afgekort als BPA) wordt er reeds lang van verdacht schadelijk te zijn voor de menselijke gezondheid. Reeds jaren wordt onderzoek gedaan naar de effecten van BPA op korte, maar vooral op lange termijn. In 2008 laaide de discussie over de aanwezigheid van BPA in baby flessen en verpakking van voeding weer hoog op nadat Canada besliste BPA toe te voegen aan hun lijst met toxische stoffen. Dit betekent dat zuigflessen die BPA bevatten niet meer verkocht zullen mogen worden in Canada, mogelijk wordt dit verbod dan later uitgebreid naar verpakkingsmaterialen van (baby)voeding.

Het is bewezen dat BPA uit plastic zuigflessen ‘loslaat’ en in de voeding terechtkomt, de plastic industrie geeft dit toe maar beweert dat de vrijgekomen hoeveelheden te klein zijn om een schadelijk effect te hebben. Hiermee is een grote groep wetenschappers niet akkoord want Bisphenol-A zou zelfs in kleine hoeveelheden een aantal schadelijke effecten hebben, enkele voorbeelden:

 • Vergroting van de prostaat
 • Verminderde kwaliteit van het sperma
 • Vervroegde puberteit
 • Andere hormonale problemen zoals bv. afwijkende oestrogeen waarden
 • Gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit, leerstoornissen, enz.

Vooral bij jonge kinderen en baby’s zouden deze effecten op termijn het grootst zijn.

In welke zuigflessen zit Bisphenol A?

Bisphenol-A zit in alle zuigflessen die gemaakt zijn van polycarbonaat, dit zijn vrijwel alle plastic zuigflessen die je in Vlaanderen momenteel in de winkelrekken kan vinden.

bisphenol-a

Driehoek met cijfer ‘5’ staat voor Polypropyleen. Driehoek met cijfer ‘7’ staat onder andere voor Polycarbonaat.

Vaak vind je onderaan de fles een driehoekje, als daar “PC” in staat dan is het een fles gemaakt van polycarbonaat. Soms staat er een cijfer in, is dat cijfer “7” dan is het mogelijk polycarbonaat maar het kan dan ook een andere kunststof van dezelfde categorie zijn. Staat er geen aanduiding op de fles of ben je niet zeker, dan staat er meestal op de verpakking wel ergens aangegeven van welk materiaal de fles is gemaakt.

Er zijn wel enkele alternatieven. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor glazen flessen, deze zijn breekbaar maar dit wordt pas een probleem wanneer je kindje zelf de fles gaat vasthouden. In werkelijkheid breken deze flessen trouwens echt niet zo snel als vaak gezegd wordt. Glazen flessen zijn gemakkelijk te reinigen en verweren niet, uit glas zullen geen schadelijke stoffen vrijkomen dus steriliseren en opwarmen doe je hoe je zelf wil.

Er bestaan ook flessen uit polypropyleen, deze bevatten geen Bisphenol-A.

Verder zijn er ook zuigflessen uit polyethersulfon (PES), deze kunststof is helder, hard en zou meer duurzaam zijn dan polypropyleen. Ook PES is vrij van Bisphenol-A. Philips zou in 2009 een nieuwe kunststof fles op de markt brengen, deze zal ook gemaakt zijn van polyethersulfon en is dus BPA vrij.

Wat doen de overheden?

Canada besliste reeds om Bisphenol-A toe te voegen aan de lijst met toxische stoffen. Dit betekent dat zuigflessen die BPA bevatten niet meer verkocht zullen mogen worden in Canada. Zuigflessen in polycarbonaat zijn erg in trek omdat ze makkelijk te reinigen zijn zoals glazen flessen, maar tegelijkertijd ook onbreekbaar en krasvrij zijn.

De beslissing werd genomen nadat wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat Bisphenol A, dat aan polycarbonaat wordt toegevoegd, uit het materiaal van de flessen vrijkomt. Bisphenol A wordt in verband gebracht met hormonale veranderingen, zoals te vroege pubertijd bij meisjes, maar ook met borst en prostaatkanker. Canada gaat verder evalueren of ze Bisphenol A nog zal toestaan voor andere drankverpakkingen. Voorlopig is er enkel een verbod voor zuigflessen en verpakking van babyvoeding.

Zuigflessen gemaakt van polycarbonaat zijn ook in Belgie en Nederland de meest gebruikte kunststof flessen. Vooral de flessen van Avent zijn erg populair. Het is nog af te wachten of de Europese Unie of het Belgisch Instituut voor Volksgezondheid gelijkaardige maatregelen zullen nemen.

In afwachting is het misschien beter het zekere voor het onzekere te nemen: gebruik glazen zuigflessen, zeker voor warme drank of voeding. Als je toch kunststof flessen gebruikt oververhit deze dan niet en wanneer de fles of een stuk ervan smelt (vervormt) gebruik deze dan zeker niet meer.

De Food and Drug Administration (FDA), het Amerikaanse instituut dat toeziet op veiligheid van de voedselketen in de Verenigde Staten, oordeelde in Augustus nog dat er geen reden tot ongerustheid was voor de aanwezigheid van Bisphenol A in kunststof zuigflessen. Enkele maanden geleden werd de FDA door een interne commissie teruggefloten. De beslissing dat zuigflessen met Bisphenol-A veilig zijn zou enkel gebaseerd zijn op onderzoek dat gesponsord werd door de plastic industrie. In de Verenigde Staten is men dus nog niet tot een beslissing gekomen.

De European Food Safety Authority (EFSA), het Europees instituut dat toeziet op veiligheid van de voedselketen in de Europese Unie, blijft intussen bij het standpunt dat de hoeveelheden BPA die vrijkomen uit zuigflessen niet schadelijk zijn voor baby’s.

Wat wij erover denken…

Dit jaar is men er niet uitgeraakt of polycarbonaat zuigflessen, die dus Bisphenol-A bevatten, veilig zijn of niet. In de eerste plaats lijkt het ons beangstigend dat polycarbonaat reeds meer dan 50 jaar wordt gebruikt voor het verpakken van dranken en voedingswaren, reeds vele jaren gebruikt voor het maken van zuigflessen voor baby’s, en dat men nu in 2008 de vraag stelt of het allemaal wel zo veilig is.

In de loop van 2008 hebben verschillende grote winkelketens in de VS, waaronder Wal-Mart, beslist producten met BPA geleidelijkaan te vervangen door BPA vrije alternatieven. Wal-Mart kondigde zelfs aan tegen begin 2009 enkel nog BPA vrije zuigflessen aan te bieden.

Intussen blijven de producenten bij hoog en bij laag beweren dat er geen risico is, maar ze hebben wel allemaal een BPA vrij alternatief klaarstaan of op z’n minst één in ontwikkeling. Volgens The New York Times zou Philips alle grote afnemers in de VS een mededeling hebben gestuurd dat vanaf 31 December geen zuigflessen uit polycarbonaat meer kunnen besteld worden.

Wat doe je daar nu mee als ouder? Ons idee is, zeker wanneer het om kinderen gaat, better safe than sorry. Glazen flessen zijn een uitstekend alternatief, en als je dan toch per-se een kunststof fles wil ga dan voor Polypropyleen flessen. Misschien is de eindconclusie wel dat heel die BPA historie toch maar opgeblazen was, dat er eigenlijk niets mis is met polycarbonaat flessen. Maar wat als we in 2009 tot de conclusie komen dat Bisphenol-A echt gevaarlijk is… dan hebben er mij iets teveel kindjes aan de fles gezeten.

 1. In de VS hebben Wal Mart en Toys R Us daarom de beslissing genomen te stoppen met het verkopen van policarbonaat babyflessen waar Bisphenol A in zit. In de Verenigde Staten lopen, vanwege deze chemische stof, twee processen tegen de vijf gootste fabrikanten van policarbonaat babyflessen waaronder Avent. Er zijn plastic babyflessen vrij van Bisphenol A verkrijgbaar zoals het merk Bfree wat door Greenpeace wordt geadviseerd als gifvrij alternatief.

 2. wist u dat er nu ook silicone zuigflessen bestaan
  je kan ze vinden bij Premaman
  ze bieden nog veel meer voor delen en zijn vollidig Bisphenol A vrij.
  je moet eens gaan kijken
  ik gebruik te ook voor mijn kleine spruit van 3 weken en ben super tervreden

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...