Kinderen groeien in een baarmoeder, waar ze negen maanden lang beschermd zijn tegen de buitenwereld en de placenta optreedt als barrière voor een hele hoop ziektes en gevaren. Bij een normale zwangerschap en bevalling komen kindjes ter wereld met een steriel darmstelsel. Dit wil niet zeggen dat ze hun levenspad zonder ‘wapens’ beginnen en zonder weerstand geboren worden. Via de placenta van de moeder komen vooral in de laatste vier weken van de zwangerschap een boel antistoffen mee van de moeder, zodat er toch al een eerste basis is gelegd om aan het leven te beginnen. Prematuur geboren kindjes zijn vaak extra gevoelig zijn voor virussen en bacteriën omdat ze de belangrijke laatste weken in de baarmoeder met de nodige overdracht van antistoffen gemist hebben (en natuurlijk nog niet even sterk en volgroeid zijn als voldragen kindjes).

Vanaf het moment waarop de navelstreng wordt doorgeknipt, is die bron van antistoffen niet meer bereikbaar voor een babytje. En dus, moet hij/zij zelf aan de slag. Bij de eerste ziektekiemen die een baby tegenkomt, moet zo’n lichaampje antistoffen gaan aanmaken, maar dat is gelukkig niet alles. Bij elke borstvoeding krijgt een boreling een heus shot antistoffen binnen, opnieuw, van de moeder, via een soort verlengde navelstreng als het ware… én daarenboven aangepast aan het (infectie)seizoen.

Flesvoeding blijft op dat gebied een héél stuk achter want antistoffen kan je niet in poeder stoppen. Een artificiële winter-en zomermelk is dus ondenkbaar. Moedermelk bevat naast antistoffen specifiek gericht tegen bepaalde ziektes en infecties ook een hoop meer algemene ziekte-bevechtende componenten die de afweer in het algemeen ondersteunen. Deze componenten vormen een soort voorlinie in de afweer. Honderden van deze stoffen komen nooit in de poedermelk omdat het natuurlijk handenvol geld zou gaan kosten in productie en ontwikkeling.

Eerste moedermelk

Colostrum, de eerste ‘melk’ die aangemaakt wordt door de moederborst, is nog een verhaal apart. Het bevat ontzettend veel antistoffen en afweercellen die het immuunsysteem van je kindje onmiddellijk goed in gang zet. Colostrum dient minder om je kindje te voeden dan wel om het slijmgebied van de darmen te ‘primen’, wakker te schudden als het ware en er alle mogelijke ‘slechte’ bacteriën op te eten en de darm zelf aan te zetten tot actieve afweer. Want in de darmen komen namelijk de meeste ziektekiemen terecht (via de mond) dus daar wil je dat de afweer maximaal werkt en infecties en ziektes bestreden worden.

Niet alleen de melk van de eerste dagen is waardevol. De eerste weken wordt een babytje als het ware een beetje ‘inwendig gemarineerd’ in moedermelk. Iedere paar uur krijgt het weer een dosis binnen, wat je volgens Dr. Erica Post kan vergelijken met een dagelijkse vaccinatie tegen allerlei ziektes. Maar als een kind wat groter wordt en minder frequent drinkt bij mama (bvb op zes maanden), reageert het mensenlijf daar uitermate slim op : de melk verandert danig van samenstelling, je krijgt minder eiwitten, vetten, koolhydraten (omdat een kind dat vanaf dan ook uit vaste voeding kan halen), maar wel een véél hogere concentratie aan antistoffen. Wie nog twijfelde aan het nut van langvoeden, krijgt hier zo’n antwoord.

moedermelkMoedermelk: niet ziek?

Wordt een borstgevoed kind dan niet ziek ? Natuurlijk wel ! Maar weerstand opbouwen, gaat gewoon sneller als je borstvoeding krijgt, omdat je dan een constante stroom levende, ziektekiembestrijdende factoren binnenkrijgt. Een kunstgevoed kind moet dus 100% van de bacteriën zelf zien kwijt te geraken. Een borstgevoed kind ongeveer de helft daarvan.

Bovendien, als een mens besmet wordt, gaat hij antistoffen aanmaken tegen die ziekte. Maar als een borstvoedende vrouw bacterien tegenkomt, verhuizen de cellen die antistoffen maken ook naar de borst. In de melk van deze moeders wordt dan een enorme concentratie van antistoffen gemeten, zodat de baby meteen grotendeels beschermd is voor de mogelijke ziekte van mama. Besluit: stop vooral niet met borstvoeding als je zelf ziek bent! En knuffel als borstvoedende moeder lekker met je grieperige peuter wetend dat je daardoor extra bescherming voor je baby zal maken.

Immunologie en afweer zijn ingewikkelde onderwerpen waar de wetenschap nog niet voor alle facetten een heldere uitleg heeft. Laat staan dat wij dit in een kort artikel kunnen overbrengen zonder al te medisch en hoogdravend te worden. Wél weten we dat de waarde van borstvoeding en moedermelk onschatbaar is en het de verderzetting is die zo voorzien is door de natuur om onze kinderen de bescherming te bieden die ze nodig hebben, en dit aangepast aan alle tijden en omstandigheden. Hoe slim wetenschappers ook worden, hoe goed onze kennis en kunde ook evolueert in de vorm van medicijnen, vaccinaties, hygiëne, etc. moedermelk zal altijd een toegevoegde waarde blijven hebben die simpelweg niet in een doosje te vangen valt.

We wensen heel nadrukkelijk Dr. Erica Post, pediater in het Antonius Ziekenhuis van Utrecht/ Nieuwegein (NL), te bedanken om de tijd te nemen om hierover met ons in gesprek te gaan.

‘But researchers will likely never fully re-create nature’s potent elixir or unlock all of its mysteries. Breast, so the saying goes, may always be best.’

Tot boobs !

Roeline.

Roeline Ham is oprichtster en zaakvoerster van Boobs-n-Burps NV, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zwangerschap en borstvoeding. Roeline Ham is bio-ingenieur met voormalige carrière in duurzaam ondernemen, en lactatiekundige in opleiding. Ze is moeder van Victor (9), Margo (7) en Henri (5) en zus van de (voor ons) allerslimste mens ter wereld Otto-Jan Ham, tevens bedenker van de naam Boobs-n-Burps.

Boobs-n-Burps is de buiken- en borstenhemel. Je vindt er niet alleen een mooie jurk waar ook je groeiende buik en borsten in passen, ook fantastische voedings bh’s, informatieve en grappige boeken, tot kolven en supergespecialiseerde lactatiebenodigdheden.

Zwangerschaps- en borstvoedingsspullen bij mekaar shoppen doe je in :

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...