Is enkel borstvoeding geven wel zo’n goed idee? De Wereld Gezondheidsorganisatie, de WHO raadt sinds 2003 aan om de eerste 6 maanden enkel borstvoeding te geven. Dit advies van de WHO kwam er nadat een wereldwijd onderzoek aantoonde dat baby’s die de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen minder kans hebben op infecties en groeiachterstand.

borstvoedingVeel experts stellen nu grote vragen naar de manier waarop dit onderzoek gevoerd werd. Latere studies brachten uitsluitend borstvoeding geven in verband met ijzertekort. Ook maken baby’s zo te laat kennis met andere smaken, waardoor ze op latere leeftijd bepaalde groenten weigeren te eten. Verder is de kans op voedselallergieën groter wanneer maar op een leeftijd van 6 maanden wordt gestart met vaste voeding. Heel wat experts stellen dat het best is om tussen 3 en 5 maanden met vaste voeding te starten.

Het advies van de WHO geldt wereldwijd, en in ontwikkelingslanden waar problemen zijn met voedselveiligheid is het ook echt beter de eerste 6 maanden enkel borstvoeding te geven. De WHO had haar advies misschien beter niet doorgetrokken naar landen waar voedsel in het algemeen veilig is en vrij van voor jonge baby’s gevaarlijke bacteriën.

 1. Op borstvoeding.com staat ondertussen al een artikel die deze”zever in pakjes” weerlegt…
  maanden bv is wel degelijk beter..Er zaten trouwnes 3 mensen van de babyvoedingsindustrie in dit onderzoek.
  Vind het wel erg dat met zo één artikel veel ophef word gemaakt…het probeert met 1 argument de 100’den positieve van bv te weerleggen.
  Jammer!?

 2. Beste Evy,

  Misschien wordt het tijd dat de meer militante pro-borstvoeding groeperingen wat gaan temperen. Wie ook maar iets aan hun standpunten in twijfel trekt krijgt de volle laag.

  Ik ben geen voedingsdeskundige maar iets zegt mij dat 6 maanden enkel borstvoeding geven tegennatuurlijk is (mijn dochter is vandaag 7 maanden). Ik betwijfel ook sterk dat een organisatie als de WHO een richtlijn kan invoeren die even geschikt is voor een derde wereldland als voor een geindustrialiseerd land.

  Op babyplaza.be zal je ook pro-borstvoeding artikels terugvinden, borstvoeding is beter dan flesjesvoeding als de moeder gezond en gevarieerd eet. Maar de argumenten pro borstvoeding worden vaak overdreven, en jonge moeders worden helaas soms teveel onder druk gezet om toch maar borstvoeding te geven.

 3. Dit is niet het eerste en enige artikel. Ik meen mij te herinneren dat lang borstvoeding geven eerder in vraag is gesteld omdat niet enkel de goede stoffen worden doorgegeven, maar ook slechte (owv pollutie,…).

  Het moet een open debat blijven. Er moet plaats zijn voor zowel pro als contra.
  P.S.: heb zelf borstvoeding gegeven (4 maanden)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...