Eén van de belangrijkste eerste keuzes die u voor uw baby moet maken is welk type vloeibare voeding u aan hem of haar zult geven. We maken wat dat betreft een onderscheid tussen borst of flesvoeding. Het spreekt voor zich dat er aan allebei deze soorten voeding voor- en nadelen verbonden zijn.

Bij borstvoeding weten we dat er in de moedermelk bepaalde antistoffen zijn terug te vinden die helpen om de natuurlijke afweer van de baby te versterken. Deze antistoffen ontbreken bij het geven van de klassieke flesvoeding, maar u kunt er ook voor kiezen om gewoon moedermelk af te kolven en op die manier aan de baby te voeden. Wilt u graag meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende soorten borst of flesvoeding voor uw baby? Aarzel dan niet langer en ontdek er alles over in dit artikel!

Voordelen van borstvoeding

Door de jaren heen is vastgesteld dat er verschillende voordelen zijn verbonden aan het geven van borstvoeding. Het is wetenschappelijk bewezen dat er in moedermelk bepaalde antistoffen zijn terug te vinden die helpen om het immuunsysteem van de baby te versterken.

Dat is echter niet het enige voordeel dat is verbonden aan het geven van borstvoeding. Naast de positieve werking van de eerder vermelde antistoffen is het geven van borstvoeding ook een vorm van troost en geborgenheid voor de baby. De baby voelt zich goed en veilig.

Veel mama’s proberen het geven van borstvoeding omwille van bovenstaande redenen zo lang mogelijk aan te houden. Over het algemeen wordt er vaak gesteld dat er kan worden gestopt met het geven van borstvoeding vanaf de leeftijd van 6 maanden. Er is echter niemand die u verplicht om dat te doen. Steeds vaker blijven mama’s bijvoorbeeld zelfs het eerste volledige levensjaar van de baby borstvoeding geven.

borst of flesvoedingZijn er nadelen verbonden aan borstvoeding?

We hebben het tot dusver uitsluitend gehad over de voordelen van borstvoeding, maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Het grootste nadeel van borstvoeding (als we het eigenlijk al een nadeel kunnen noemen) gaat eigenlijk schuil in de geborgenheid die de mama aan de baby biedt. Vaak wordt gesteld dat er op deze manier voor wordt gezorgd dat de baby verbonden blijft aan de mama waardoor het moet inboeten op vlak van zelfstandigheid.
Echter, wanneer het geven van borstvoeding niet te lang blijft aanhouden hoeft dit nadeel absoluut niet van toepassing te zijn. Verder zijn er tot dusver geen bewezen nadelen verbonden aan het geven van borstvoeding, niet voor de baby en niet voor de mama.

Waarom kiezen voor flesvoeding?

Hoewel de voordelen van borstvoeding zoals u inmiddels heeft kunnen lezen vrij aanzienlijk zijn kiezen nog steeds erg veel mama’s er bewust voor om geen borstvoeding aan hun baby te geven, maar waarom is dat eigenlijk? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het kan voor de mama bijvoorbeeld gewoon psychologisch een probleem vormen om flesvoeding te geven, maar het kan ook voorkomen dat de mama gewoon niet voldoende in de buurt van de baby is.

Dit laatste probleem kan wel worden opgevangen door bijvoorbeeld moedermelk af te kolven. Op deze manier kan de papa of iemand anders het zonder probleem aan de baby geven, ook wanneer de mama niet in de buurt is. Hoe dan ook is het geven van flesvoeding op zich geen enkel probleem, alleen moet u er dan wel rekening mee houden dat de eerder vernoemde antistoffen niet in deze voeding aanwezig zijn waardoor uw baby ook niet van de genoemde voordelen zal kunnen genieten.

De keuze is aan jou: borst of flesvoeding.

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...