start zwanger worden zwangerschap bevalling baby babynamen forumNieuws

Community

Handig & leuk

Voornamen

Partners

logo - Mooij doopsuiker

Praktisch
HCG

Humaan ChorionGonadotrofine, beter bekend als HCG, is een hormoon dat door het embryo wordt geproduceerd tijdens de zwangerschap. De aanwezigheid van HCG is reeds 2 weken na de bevruchting aantoonbaar in urine van de vrouw, daarom zijn de meeste zwangerschapstests gebaseerd op HCG bepaling. Hiernaast zijn er ook toepassingen van dit hormoon bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Als indicator van zwangerschap

De HCG concentratie zal in het begin van de meeste zwangerschappen elke 72 uur verdubbelen, om een piek te bereiken na 8 tot 12 weken. Daarna zal de concentratie van dit hormoon stilaan afnemen.

De aanwezigheid van HCG in urine of bloed wordt standaard gebruikt om een zwangerschap aan te tonen, zowel bij de zwangerschapstest die je zelf kan gaan kopen als bij de test uitgevoerd door de dokter. Het verschil tussen beide tests is dat deze bij de dokter een kwantitatief resultaat geeft (een waarde), terwijl de zwangerschapstest die je zelf kan kopen enkel de aan of afwezigheid van HCG aantoont.
HCG concentraties boven 25 mIU/ml worden als positief - zwanger - beschouwd. Concentraties beneden 5 mIU/ml worden als negatief beschouwd. De hoeveelheid HCG wordt uitgedrukt in milli-international units (mIU) per milliliter (ml).

Hou er rekening mee dat de aanwezigheid van HCG een goede indicator is om een zwangerschap aan te tonen, maar de eigenlijk waarde kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Indicatieve bloedwaarden worden getoond in onderstaande tabel. Bij een meerlingenzwangerschap liggen de waarden meestal hoger.

weken (sinds laatste menstruatie)HCG (mIU/ml)
35 - 50
45 - 426
518 - 7340
61080 - 56500
7-87650 - 229000
9-1225700 - 288000
13-1613300 - 254000
17-244060 - 165400
25-403640 - 117000

HCG concentraties kunnen beinvloed worden door vruchtbaarheidsbehandelingen, antibiotica en bepaalde afslankmiddelen. Vraag hierover raad aan je huisarts.

Wat als ik een te lage HCG waarde heb? Dit kan betekenen dat de datum van bevruchting verkeerd werd berekend, helaas kan het ook betekenen dat je een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt.

Wat als ik een te hoge HCG waarde heb? Dit kan betekenen dat de datum van bevruchting verkeerd berekend werd of het kan ook een meerlingenzwangerschap betekenen.

Gebruik bij vruchtbaarheidsbehandelingen

HCG wordt ook gebruik bij vruchtbaarheidsbehandelingen om de eisprong op te wekken. Bijvoorbeeld bij behandeling van PCO (Polycysteus Ovarium Syndroom) wordt, wanneer rijpe eicellen klaarzitten, de eisprong opgewekt met Gonadotrofine injecties. Ook bij IVF (In Vitro Fertilisatie) wordt de eisprong vaak met HCG opgewekt.

Laatste update: 10-Apr-2011terug

 

 

Lees ook meer over...

zwangerschap

Zwangerschap

Hier vind je praktische informatie voor tijdens je zwangerschap. Waaruit je babyuitzet moet bestaan, kinderkamer decoratie. Alles voor het grote moment de geboorte

Lees verder ››

de geboorte

De geboorte

Hier vind je informatie over de bevalling. Niet alleen een overzicht van de verschillende fasen die aan de geboorte voorafgaan maar ook uitleg over hoe je zoal kan bevallen.

Lees verder ››

babynaam zoeken

Babynamen

Zoek voornamen voor meisje     jongen

die beginnen met

cyclus berekenen

Cyclus berekenen

Eerste dag van je laatste menstruatie:


Lengte cyclus:

babyplaza community

Babyplaza Forum

Tekst

Ga naar het forum ››