start zwanger worden zwangerschap bevalling baby babynamen forumNieuws

Community

Handig & leuk

Voornamen

Partners

logo - Mooij doopsuiker

Praktisch
Enkele tips wanneer je zwanger wil worden

Er zijn ontzettend veel factoren die bepalen hoe gemakkelijk, of hoe moeilijk het is om zwanger te worden. Op deze pagina geven we alvast enkele tips.
Mogelijkheid tot discussie en tot het stellen van vragen over vruchtbaarheid vind je hier: zwanger worden forum.

Invloed van voorbehoedsmiddelen

Al aan een ovulatietest gedacht?

Je kan je vruchtbare periode exact bepalen met een ovulatietest. Zo weet je heel precies wanneer je meest kans hebt om zwanger te worden.

sensitest

De Sensitest midstream is een snelle en betrouwbare ovulatietest voor het bepalen van je vruchtbare dagen, het is terecht zowat de meest verkochte ovulatietest op het internet.

Sommige artsen beweren dat de pil een invloed heeft op de vruchtbaarheid, en dat vrouwen die gestopt zijn met de pil er gemiddeld enkele maanden langer over doen om zwanger te worden. Andere artsen beweren dan weer dat de pil helemaal geen invloed heeft. Volgens dit onderzoek, waarbij meer dan 8000 geplande zwangerschappen werden bekeken, doen vrouwen die langdurig de pil genomen hebben er niet langer over om zwanger te worden.

Wanneer je gestopt ben met de pil, dan zou het geen probleem zijn om onmiddelijk zwanger te worden. Zelfs indien je nog geen menstruatie hebt gehad na gestopt te zijn dan zou dit geen negatieve invloed hebben op het ongeboren kind. Heel wat artsen raden wel aan te wachten tot de gewone menstruele cyclus zich hersteld heeft. Zo kan beter het begin van de zwangerschap bepaald worden, anders denk je misschien dat je zwanger bent terwijl je maandstonden enkel uitblijven omdat je net gestopt bent met de pil (ontpillen heet dat dan).

Vrouwen die het spiraaltje gebruiken hebben een iets hoger risico op ontstekingen van de eileiders, dit kan eventueel tot verminderde vruchtbaarheid leiden. Maar het risico is beperkt binnen een monogame relatie.
Andere voorbehoedsmiddelen zoals condooms of zaaddodende pasta's hebben geen effect op de vruchtbaarheid.

Stress

Spanning en stress, al dan niet veroorzaakt door een kinderwens, hebben een invloed op je hormonen. Dus stress heeft zeker een invloed op de vruchtbaarheid bij man en vrouw. Deze invloed is sterk persoonsgebonden en moeilijk in te schatten.

Je teveel focussen op zwanger worden, zoals bv. 'moeten' vrijen op de dagen dat je vruchtbaar bent, werkt meestal in je nadeel.

Hoe vaak en wanneer vrijen?

Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in vagina en baarmoeder, en een eicel kan bevrucht worden gedurende 12 tot 24 uur na de eisprong. Dus de vruchtbare periode bij de vrouw is van enkele dagen voor tot net na de eisprong. Binnen dit vruchtbaarheidsvenster heb je meest kans om zwanger te worden.
Om je kansen te verhogen kan je best enkele dagen voor de eisprong, op de dag zelf en enkele dagen na de eisprong vrijen.

Bereken de vruchtbare periode. De betrouwbaarheid van deze berekening hangt vooral af van hoe regelmatig je cyclus is.
Met een ovulatietest kan je exact het tijdstip van je eisprong bepalen. Je vindt een groot aanbod ovulatietesten in tal van webshops, onder andere bij Sensitest.

De kwaliteit van het sperma wordt beinvloed door de frequentie van zaadlozing. Een dagelijkse ejaculatie veroorzaakt uitputting van de voorraad zaadcellen, te lang 'sparen' daarentegen is niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen. Om de twee tot drie dagen zou de kwaliteit van het sperma optimaal houden.
Beperk vrijen dus zeker niet enkel tot die dagen dat je vruchtbaar bent, 2 tot 3 keer per week is best voor de kwaliteit van het sperma en voor een gezonde relatie.

Het meest geschikte standje...

De missionarishouding zou meest kans op succes geven, omdat hierbij de penis het dichtst bij de baarmoeder komt. Ook op zijn hondjes is een absolute aanrader voor wie zwanger wil worden. De zij aan zij houding is makkelijk aan te nemen, en wordt aangeraden aan mensen die kampen met overgewicht of rugproblemen.
Minder geschikte standjes zijn die waarbij de vrouw bovenaan zit, omdat de zwaartekracht dan tegenwerkt en het sperma moeilijker in de baarmoeder kan vloeien. Ook zittend of rechtstaand vrijen vermindert de kans op bevruchting.

Blijf na het vrijen een 10 tal minuten op je rug liggen zodat de zaadcellen de kans krijgen om hun werk te doen. Een kussen onder je poep leggen, waardoor je bekken naar achter kantelt, doet de zwaartekracht een handje helpen.
Een orgasme bij de vrouw zou de kans op bevruchting vergroten, door de samentrekkingen die ermee gepaard gaan wordt het sperma voortgestuwd naar de baarmoeder. Een reden te meer om je liefdesspel boeiend te houden...

Wanneer je zwanger wil worden neem je best niet zomaar een glijmiddel, veel glijmiddelen hebben een zaaddodende werking. Er bestaan wel glijmiddelen die de vochtigheid, de zuurtegraad en het zuurstofgehalte van de vagina bevorderen en daardoor de kans op bevruchting verhogen.

Medicatie

Sommige geneesmiddelen hebben invloed op de vruchtbaarheid of zijn schadelijk voor het ongeboren kind. Wanneer je medicatie voorgeschreven krijgt ga dan steeds na bij arts of apotheker dat deze niet schadelijk zijn voor het ongeboren kind, ook al ben je op dat moment nog niet zwanger. Wanneer je moeilijk zwanger raakt, check dan ook eens of medicatie die je zelf of die je partner recent genomen heeft eventueel invloed kan hebben.

Indien je omwille van een chronische aandoening langdurig medicatie neemt, dan is het belangrijk reeds voor de zwangerschap je huisarts hierover aan te spreken. Dan kan naar een alternatief overgeschakeld worden indien de huidige behandeling schadelijk is voor het ongeboren kind of indien deze de vruchtbaarheid vermindert.

Informatie over de gevaren van medicatie voor het ongeboren kind of informatie rond ongewenste effecten vind je ook op de website van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie.

Andere factoren

Roken, alcohol, anabole steroiden en drugs hebben zoals algemeen geweten een negatieve invloed op de vruchtbaarheid en, niet te vergeten, het ongeboren kind.

Overgewicht, maar ook ondergewicht, kan de vruchtbaarheid aantasten. Een gezonde voeding en voldoende beweging zijn zeker aanraders voor wie zwanger wil worden. Een tekort aan vitamine C of Zink kan de kwaliteit van het sperma verminderen.

Warmte is bijzonder slecht voor de kwaliteit van het sperma: aanstaande papa's vermijden dus sauna's, hete baden, te strakke kleding en lange autoritten. In bepaalde sectoren van industrie of landbouw kunnen onder andere röntgenstraling of contact met pesticiden en andere chemicaliën de mannelijke vruchtbaarheid aantasten.

Laatste update: 10-Apr-2011terug

 

 

Lees ook meer over...

zwangerschap

Zwangerschap

Hier vind je praktische informatie voor tijdens je zwangerschap. Waaruit je babyuitzet moet bestaan, kinderkamer decoratie. Alles voor het grote moment de geboorte

Lees verder ››

de geboorte

De geboorte

Hier vind je informatie over de bevalling. Niet alleen een overzicht van de verschillende fasen die aan de geboorte voorafgaan maar ook uitleg over hoe je zoal kan bevallen.

Lees verder ››

babynaam zoeken

Babynamen

Zoek voornamen voor meisje     jongen

die beginnen met

cyclus berekenen

Cyclus berekenen

Eerste dag van je laatste menstruatie:


Lengte cyclus:

babyplaza community

Babyplaza Forum

Tekst

Ga naar het forum ››